AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam heeft het kort geding dat was aangespannen tegen de staking door boa's op Koningsdag gewonnen. Daardoor mogen de handhavers morgen niet staken.

De boa's wilden op Koningsdag tussen 18.00 en 21.00 het werk volledig neerleggen. Dit is het drukste moment van de dag. Veel feesten zijn dan afgelopen en de boa's hebben de taak om alle bezoekers op een goede manier de stad uit te leiden.

Rechter
Burgemeester Femke Halsema vroeg de boa's eerder al om de staking niet door te laten gaan, omdat ze bang is voor onveilige situaties in de stad. Toen de handhavers lieten weten de actie door te zetten, besloot Halsema om de staking aan te vechten bij de rechter.

Er zijn al langere tijd acties van boa's in de stad. Zo schrijven ze al een tijd geen bonnen meer uit, iets dat ze ook op Koningsdag willen gaan doen.

Wapens
De acties worden gevoerd omdat de handhavers graag beter bewapend willen worden. Ze willen beschikking krijgen over een wapenstok en pepperspray, zodat ze zich beter kunnen verdedigen.