AMSTERDAM - Amsterdam heeft jongeren uitgenodigd voor een prik tegen meningokokken. 1 prikje in je arm, en je bent minimaal 5 jaar beschermd. 18 april is de eerste vaccinatiedag voor jongeren uit Amsterdam en Diemen.

In het voorjaar van 2019 is er een vaccinatiecampagne tegen meningokokken in Amsterdam en de regio Amstelland. Wie in aanmerking komt, krijgt vanzelf een oproep in de bus. De prikken zijn te halen in de Amsterdamse RAI.

De verhalen zijn aangrijpend
Astrid Nielen van de GGD: “Wie meer wil weten over deze ziekte, moet de verhalen van bijvoorbeeld Sterre en Felice eens lezen op de website ‘Deel dit niet met je vrienden’. Al deze jongeren kregen meningokokken. Aan die ziekte kun je overlijden, en snel ook: binnen een paar uur. Of je kunt er een flinke beperking aan overhouden. Zo kwam bijvoorbeeld Terry in een rolstoel terecht. Ook het filmpje op Amsterdam Informeert van een vader die zijn zoon heeft verloren is aangrijpend.

Hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging
“Als de meningokokkenbacterie in je bloed of zenuwstelsel terecht komt, krijg je namelijk een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Met hersenvliesontsteking heb je hoge koorts, erge hoofdpijn en een stijve nek. Bij een bloedvergiftiging voel je je erg ziek en krijg je rood/blauwe vlekjes op je huid. Dit zijn bloedingen in je lichaam. Het kan ook zijn dat je in heel korte tijd heel hoge koorts krijgt en diarree. Als je meningokokken hebt opgelopen kun je doof worden, slecht zien of epilepsie of concentratiestoornissen krijgen. Door ernstige bloedvergiftiging moet soms een arm of been geamputeerd worden.”

Besmettelijk
“Meningokokken verspreidt zich door hoesten, niezen en zoenen. De bacterie kan in je neus of keel zitten, zonder dat je het door hebt. Ook als je zelf niet ziek wordt, kun je wel anderen besmetten. Wie een prik haalt, is beschermd. En als iedereen een prik haalt, dan bescherm je niet alleen jezelf, maar ook anderen.”

Belangrijk dat iedereen komt
“Vaccinatie is een groot goed. We boffen dat de mogelijkheid er is om je te laten prikken tegen ziektes”, vind ik. We zitten er in Amsterdam ook bovenop. Met de eerste oproepen vorig jaar kwam zo’n 68% procent van de jongeren met een brief in de bus langs voor een prik. We verstuurden nieuwe oproepen en toen kwam 77% langs. Dat is een vrij hoog percentage, maar nog wel onder het landelijk gemiddelde.”

Voor wie, waar en wanneer?
Rond 23 maart ontvangen meer dan 20.000 jongeren uit Amsterdam en de regio Amstelland een uitnodiging voor een prik tegen meningokokken ACWY. De uitnodiging (brief met oproepkaart) komt met de post en is voor iedereen die geboren is in 2001, 2002 en tussen 1 januari en 1 mei 2004. Jongeren uit 2003 en 2005 krijgen eind mei een uitnodiging.Woon je in Amsterdam of Diemen? Dan ben je op donderdag 18 april welkom in de RAI Amsterdam. Op de uitnodiging staat hoe laat je aan de beurt bent.

Meer weten

Via JouwGGD.nl kun je vragen stellen aan een arts of verpleegkundige.