AMSTERDAM - Pride Amsterdam is een belangrijk, symbolisch en mooi evenement voor de stad. Leuk. Minder leuk: extra meelift-feestjes, plus de extra herrie daarvan. Amsterdam neemt twee maatregelen.

Uit de evaluatie van Pride 2018 blijkt dat de botenparade steeds meer te maken heeft met ‘commerciële randverschijnselen’. De meeste overlast komt van de extra feestjes zonder vergunning: clandestiene feestjes die meeliften op het Pride-plezier. Amsterdam onderzoekt samen met Stichting Amsterdam Gay Pride hoe hiermee om te gaan.

Zien en horen
Pride Amsterdam 2019 is van 27 juli t/m 4 augustus. In die periode zijn er debatten, kunstexposities en feesten. Het hoogtepunt is de botenparade. Het jaarlijkse evenement viert dat je kunt zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Pride Amsterdam is een belangrijk, symbolisch en mooi evenement voor de stad. Deelnemers van de botenparade laten zich zien en horen. Het levert geluid op, en dat is logisch. Amsterdam doet zijn best om het lawaai waar omwonenden last van hebben, binnen de perken te houden. Tot zover.

Buiten de boot
Maar: de feestelijke botenoptocht moet qua geluid soms opboksen tegen niet vergunde feesten op het water en langs de kant. Dat zorgt voor éxtra lawaai en overlast. En ook is het zo: door extra feestjes op het water en op de wal, komen de broodnodige inkomsten niet allemaal ten goede van de echte organisator van de Pride evenementen. Geld dat nodig is om er volgend jaar weer een feest van te maken. Ook wordt de boodschap van de Pride overstemd als commerciële partijen - of wie dan ook - de optocht aangrijpen om een eigen feestje te vieren.

Twee maatregelen
In de afgelopen jaren werden al maatregelen genomen om de Pride feestelijk en veilig te laten verlopen. Voor Pride Amsterdam 2019 worden er twee nieuwe maatregelen genomen:
  • Het water langs de route van de botenparade wordt aangemerkt als evenemententerrein. Door het water langs de route van de botenparade als evenemententerrein te benoemen, is het niet langer mogelijk om zonder toestemming van de organisator een boot af te meren langs de route.
  • Geen versterkt geluid meer op boten en op de wal. Vorig jaar moest de botenparade opboksen tegen het lawaai van clandestiene feesten langs de route. Om de beleving van het evenement te verbeteren én het omgevingslawaai verder te laten afnemen, wordt vanaf dit jaar versterkt geluid langs de route op afgemeerde boten en op de wal niet langer toegestaan.

In de komende maanden worden de plannen voor de komende editie van de Pride verder uitgewerkt.

Meer lezen
www.amsterdam.nl/pridepride.amsterdam