AMSTERDAM - De Johan Cruijff ArenA en de directe omgeving zijn in aanloop naar de wedstrijd AFC Ajax – Rangers FC vanaf woensdag 7 september 15.00 tot 23.00 uur door de burgemeester aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De officier van justitie heeft voor dezelfde locatie en tijd een last tot preventief fouilleren afgegeven. Dat betekent dat iedereen in het gebied gefouilleerd kan worden.


Gelet op de ervaringen rondom de laatste Champions League wedstrijd tegen Benfica houdt de Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier, politiechef) rekening met openbare orde verstoringen en het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk. De aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied draagt bij een aan veilig verloop van de wedstrijd.

Supporters die uit zijn op ongeregeldheden dragen vaak gezichtsbedekkende kleding om herkenning te voorkomen en straffen te ontlopen. Vanaf dit seizoen wordt hier strenger tegen opgetreden, zowel strafrechtelijk als op grond van de nieuwe richtlijnen van de KNVB; het bezit van gezichtsbedekkende kleding (bijvoorbeeld een bivakmuts) kan leiden tot een stadionverbod van zes maanden. Voor het werkelijk dragen van gezichtsbedekking kan een stadionverbod van 18 maanden worden opgelegd.

Voor het Wallengebied in de binnenstad wordt een verkoopverbod op alcohol ingesteld. Winkeliers in dat gebied mogen tijdelijk geen alcohol verkopen. Het verbod geldt op dinsdag 6 september van 18.00 tot 03.00 uur en op woensdag 7 september van 12.00 tot 24.00 uur.