AMSTERDAM - De Johan Cruijff ArenA en omgeving zijn rond de voetbalwedstrijd Ajax - Liverpool op woensdag 26 oktober van 16.00 tot 24.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Iedereen in dit gebied kan preventief worden gefouilleerd. Gelet op de ervaringen rondom eerdere Champions Leaguewedstrijden houdt de Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier, politiechef) rekening met openbare orde verstoringen en het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk. De aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied draagt bij aan een veilig verloop van de wedstrijd.

Supporters die uit zijn op ongeregeldheden dragen vaak gezichtsbedekkende kleding om herkenning te voorkomen en straffen te ontlopen. Vanaf dit seizoen wordt hier strenger tegen opgetreden, zowel strafrechtelijk als op grond van de nieuwe richtlijnen van de KNVB. Het bezit van gezichtsbedekkende kleding (zoals een bivakmuts) kan leiden tot een stadionverbod van zes maanden. Voor het werkelijk dragen van gezichtsbedekking kan een stadionverbod van 18 maanden worden opgelegd.

Alcoholverkoopverbod Wallengebied

Voor het Wallengebied in de binnenstad wordt daarnaast een verkoopverbod op alcohol ingesteld. Winkeliers in dat gebied mogen tijdelijk geen alcohol verkopen. Het verbod geldt op dinsdag 25 oktober van 18.00 tot 03.00 en op woensdag 26 oktober van 12.00 tot 24.00 uur.