AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft opnieuw opgetreden tegen een spontane demonstratie die niet was toegestaan. Ondanks de dringende oproep niet te komen en de waarschuwing dat zou worden opgetreden door de politie waren er naar schatting 1500 mensen aanwezig. Er zijn in ieder geval meer dan 100 personen aangehouden (het totale aantal zal later worden meegedeeld). Het optreden was noodzakelijk vanwege de grote zorgen over de verspreiding van het coronavirus en de verstoring van de openbare orde.


Het Museumplein liep aan het begin van de middag vol met mensen die de coronamaatregelen overtraden en spandoeken bij zich hadden om te gaan demonstreren. De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie, openbaar ministerie) had vooraf duidelijk laten weten dat een spontane demonstratie niet zou worden toegestaan. Het Museumplein en de directe omgeving waren vanaf 11.00 aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit besluit was genomen naar aanleiding van ongeregeldheden vorige week en recente aanwijzingen dat opnieuw personen met wapens naar het plein wilden komen om de openbare orde te verstoren. Om 14.15 ontbond de driehoek de spontane demonstratie. Het Museumplein liep verder vol met publiek waarna de driehoek iets voor 15.00 uur een noodbevel afkondigde voor het Museumplein en directe omgeving. Op dat moment mocht niemand zich meer op het plein begeven.

Veruit de meeste aanwezigen negeerden de mededelingen op de tekstkarren en gaven geen gehoor aan de oproep met versterkt geluid om te vertrekken. De politie trad daarna op. Met inzet van de ME, de waterwerpers en de bereden politie werd het Museumplein ontruimd. Rond 16.30 was het plein nagenoeg leeg. De ME heeft zowel op het plein als in de omliggende straten moeten optreden, waarbij er verschillende confrontaties zijn geweest met gewelddadige groepen. Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. De politie is ook bekogeld met zwaar vuurwerk. De meeste aanhoudingen werden door de politie aan het einde van de middag verricht. Rond 18.00 was de situatie weer onder controle.


Kijk hier voor een uitgebreide fotoreportage.