AMSTERDAM - In 1996 dreigde het buitenbad van het De Mirandabad gesloten te worden. Een groepje zwemmers, waaronder het drietal, richtte de 'Vereniging Buitenzwemmers De Mirandabad' op. Met deze vereniging zetten ze zich, met succes, in om de sluiting van het bad te voorkomen. Sindsdien spannen de kandidaten zich gemiddeld zes uur per week in voor het behoud en de promotie van het buitenzwemmen.


Koerts, Heesen-Zuurbier en Van der Laan hebben in de loop der jaren een effectieve lobby opgezet. Ze organiseren bijeenkomsten, communiceren met leden en onderhouden contacten met de gemeente. Daarnaast heb zij contact met zwembadmanagement, externe media, partnerorganisaties, de buurt en gezondheidscentra.

Naast het werk voor het De Mirandabad ontplooiden de drie gedecoreerden ook andere maatschappelijke activiteiten. Zo bezette mevrouw Koerts sinds 1982 diverse bestuursposten binnen de journalistiek, bij verschillende stichtingen en adviesraden. Ook is ze gedurende tien jaar bestuurslid geweest bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).
De heer Van der Laan beheert een website met tips over lopen, om mensen te stimuleren gezond te blijven door beweging.
Mevrouw Heesen-Zuurbier is jarenlang mantelzorger geweest voor een buurvrouw.

Orde van Oranje-Nassau

De onderscheiding wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.