AMSTERDAM - Vandaag, 19 september 2022, is Judith Raber-Durlacher benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontvangt de koninklijke onderscheiding vanwege haar jarenlange internationale onderzoek naar de mondgezondheidszorg van kankerpatiënten en haar baanbrekende behandelmethode. Dr. Raber-Durlacher ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Shula Rijxman.


Als tandarts zag Dr. Raber-Durlacher van dichtbij hoe verwoestend het effect van chemotherapie en radiotherapie op de gezondheid van de mond kan zijn. Maar hier bleek wereldwijd nog nauwelijks aandacht voor. Het was de start van een jarenlange carrière waarin zij wetenschappelijk onderzoek deed naar de beste behandelmethode. Vanaf het begin van de stamceltransplantaties in Nederland heeft Raber-Durlacher zich ingezet voor de mondzorg van kankerpatiënten. Inmiddels wordt zij internationaal gezien en geroemd als expert op dit gebied. Dankzij haar pionierswerk en vasthoudendheid hebben patiënten nu toegang tot de zorg die zo noodzakelijk is maar nog te vaak over het hoofd wordt gezien.

Vanwege haar jarenlange, grotendeels vrijwillige en baanbrekende inzet voor de kanker-gerelateerde mondgeneeskunde, voor het welzijn van transplantatie patiënten en haar inzet om kennis te vergaren en te verspreiden is Judith Raber-Durlacher benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.