HAARLEMMERMEER/AMSTERDAM - De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer willen de verkeersveiligheid en de doorstroming op de Sloterbrug verbeteren door het bouwen van een nieuwe Sloterbrug. Nadat het plan in 2018 vertraging opliep, vond in 2021 een herstart plaats. Hiervoor is een nieuwe kostenraming gemaakt. Uit deze kostenraming blijkt dat het project veel duurder uitvalt dan eerder was gedacht. Daarom wordt nu pas op de plaats gemaakt.


De nieuwe kostenraming laat een extra investering van 17,9 miljoen euro zien. In 2018 werden de kosten nog op 11,3 miljoen euro geschat, nu komen die uit op 29,2 miljoen euro. Een financieel gat dat voor zowel voor Amsterdam als voor Haarlemmermeer op dit moment niet is te dichten.

Goedkopere alternatieven

Besloten is het project opnieuw te overwegen en op zoek te gaan naar goedkopere alternatieven. Daarbij heeft de verkeersveiligheid prioriteit. Het verbeteren van de doorstroming voor het autoverkeer wordt een minder hard uitgangspunt. Ook wordt onderzocht of de bestaande brug langer mee kan dan de tien jaar waar nu van uit wordt gegaan.

Het onderzoek duurt naar verwachting zes tot negen maanden. De nieuwe vertraging is vervelend, vooral voor bewoners en ondernemers uit de directe omgeving van de brug die langer in onzekerheid blijven. Zij worden betrokken bij de keuze voor een alternatief.