AMSTERDAM - De Partij van de Ouderen dient vanavond een motie in om 24-uurs opvang voor dak- en thuislozen mogelijk te maken. ‘Dak- en thuislozen horen dezelfde rechten te hebben als ongedocumenteerden’.

Gelijke rechten
De Amsterdamse gemeenteraad praat vanavond over de 24-uurs opvang voor ongedocumenteerden, de Partij van de Ouderen vindt dat dak- en thuislozen in Amsterdam dezelfde rechten moeten krijgen. Fractievoorzitter Wil van Soest dient daartoe een motie in. “Het plan is om uitgeprocedeerde asielzoekers en mensen zonder geldige identiteit een 24-uurs opvang te bieden. Wethouder Groot-Wassink vraagt zelfs om meer panden voor deze groep ongedocumenteerden. Waarom geen oproep voor panden die dakloze Amsterdammers kunnen huisvesten? Waar zijn de gelijke rechten gebleven voor de Amsterdammer?”, vraagt van Soest zich af.

22 duizend euro per persoon
De Partij van de Ouderen is woedend over de hoge kosten die er gemaakt worden voor uitgeprocedeerde asielzoekers. “Dit college geeft 11 miljoen euro uit voor 500 ongedocumenteerden, dat is 22 duizend euro per persoon! En de dakloze Amsterdammer wordt vroeg in de morgen de nachtopvang uitgeschopt. Dat is gewoon niet uit te leggen. Waar is dit college voor de gewone Amsterdammer?”, zegt van Soest.

De Partij van de Ouderen wil graag van dit college vernemen of zij ook bereidt is om andere schrijnende gevallen een dak boven het hoofd te bieden, zoals dak- en thuislozen. “Ik geef het college vanavond de kans om te laten zien dat ze er voor álle Amsterdammers is en niet alleen voor de uitgeprocedeerden”, aldus van Soest.