AMSTERDAM - Factor IJ presenteert samen met stadsdeel Oost de eerste editie van ‘Kunst voor Pampus’. Vanaf 10 februari hangen kleurrijke ontwerpen van de Amsterdamse kunstenaar Iriée Zamblé in de Pampuslaan. Het werk bestaat uit 20 unieke portretten over de buurt die worden tentoongesteld op meer dan 60 vlaggen aan de straatlantaarns langs de weg. Iriée heeft de ontwerpen gemaakt op basis van het contact dat zij legde met jongeren, bewoners en ondernemers van de Pampuslaan. Over een aantal jaar krijgt een nieuwe jonge kunstenaar de kans om samen met de buurt een kunstwerk te maken voor op de vlaggen.

Jan-Bert Vroege, stadsdeelbestuurder: “Dit prachtige kunstwerk in de Pampuslaan verrijkt de straat met veel kleur en creativiteit, en tegelijkertijd komen de verhalen en identiteit van IJburg tot leven. Deze bijzondere samenwerking met de buurt weerspiegelt de essentie van de buurt. Er is nog veel ruimte voor verbetering als het gaat om het verbinden van iedereen in de buurt. Kunst verbindt, inspireert, en maakt onze straten niet alleen mooier, maar ook rijker aan betekenis. Laten we samen genieten van deze artistieke bijdrage die IJburg nog unieker maakt.’’

Nieuwe traditie voor IJburg
‘Kunst voor Pampus’ is meer dan alleen een eenmalige tentoonstelling. Nienke Bruin, Directeur Factor IJ: “Deze expositie is het begin van een nieuwe traditie waarbij op een originele manier een podium in de openbare ruimte wordt geboden aan jong Amsterdams talent uit de kunstsector." Factor IJ nodigt om de paar jaar een nieuw talent uit om in samenwerking met de buurt een nieuw ontwerp te maken voor op de vlaggen. Zo ontstaat er telkens een nieuwe kleurrijke expositie die inspeelt op de actualiteit en die de straat een nieuw gezicht geeft. De Pampuslaan wordt een levendige kunstgalerij.

Samenwerking tussen buurt en kunstenaar
Met gebruik van verschillende artistieke technieken brengt Iriée Zamblé de verhalen uit de buurt tot leven. In al haar werk laat ze zich inspireren door het dagelijks leven en door mensen die ze op straat ontmoet. Buurtbewoners hebben tijdens bijeenkomsten bij Factor IJ en Carabic kunnen meedenken over de ontwerpen. Jongeren van Carabic hebben de kunstenaar verhalen verteld over de straat en hun buurt. De jongeren waren erg enthousiast en herkenden zichzelf en de buurt in de eerste schetsen van de kunstenaar. De tekeningen zijn gemaakt met oliepastel, soft pastel en fineliner en zijn vervolgens gedigitaliseerd. De unieke portretten op basis van de impressies uit de buurt komen te hangen op 64 vlaggen aan straatlantaarnpalen door de hele straat.

Onthullingsmoment bij Factor IJ
Op zaterdag 10 februari om 14:00 uur wordt het kunstwerk feestelijk onthuld door stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege bij Factor IJ op Pampuslaan 11. Meer informatie over de onthulling en Kunst voor Pampus is te vinden op factor-ij.amsterdam/kunstcafe/kunst-voor-pampus