AMSTERDAM - Dankzij een initiatief van buurtbewoner Jan Bosman (92) moet de loopbrug over de Looiersgracht voortaan fietsvrij blijven. Samen met bewoners en ondernemers is een plan gemaakt om geparkeerde fietsen en scooters van de brug te weren.

Zolang als hij getrouwd is – 63 jaar en “om misverstanden te voorkomen: met één vrouw, en nog steeds gelukkig” – woont Jan Bosman in de Jordaan. Hij heeft het hier steeds drukker zien worden. Met mensen, heel gezellig natuurlijk, maar ook met verkeer en geparkeerde fietsen en scooters. En als die op de loopbrug over de Looiersgracht ‘twee dik’ geparkeerd staan is dat hem een doorn in het oog. “Dan kunnen de mensen met een rollator, scootmobiel of kinderwagen er niet meer overheen. Dat is abnormaal, en het werd steeds erger.”

Netjes brutaal

Jan Bosman heeft zich altijd ingezet voor de buurt. “Voor mij was nooit een deur gesloten, ik ben altijd netjes brutaal geweest.” Jaren geleden zorgde hij al dat er naast een trap ook een hellingbaan naar de loopbrug kwam, zodat die voor iedereen toegankelijk werd. En nu trok hij aan de bel over de overvolle brug. Gebiedsmakelaar Annemijn Kemperman: “We hebben de mogelijkheden onderzocht en overlegd met de buurtbewoners en ondernemers. Samen hebben we borden bedacht die mensen moeten aansporen hun fiets langs de gracht en niet op de brug te parkeren. Om iedereen bewust te maken van alle gebruikers van de brug en hoe het is als de brug vol staat met geparkeerde fietsen. Om prettig gebruik helemaal compleet te maken zijn de brugleuningen geschilderd en is het wegdek op en om de brug weer netjes bestraat.

Klap voor je harses

Die borden, met teksten als ‘Houd de brug vrij, als oudere hoor ik er ook bij’, moeten duidelijk maken dat parkeren op de brug niet de bedoeling is. En het makkelijker maken om mensen die tóch hun fiets of scooter op de brug willen parkeren aan te spreken, met verwijzing naar de borden. Een buurtbewoonster die bij de onthulling van de borden aanwezig is ziet dat nog niet helemaal zitten. “Als je er wat van zegt kun je een klap voor je harses verwachten”. Van Jan Bosman mag de gemeente meer handhaven ‘om te zorgen dat de brug een beetje fatsoenlijk blijft’. Maar hij beseft ook dat het lastig handhaven is met de regel dat je fietsen mag vastmaken aan de brugleuning. “Ik hoop dat de brug een beetje schoon blijft, dat mensen het niet meer zover laten komen als hiervoor. Als je over een brug moet die heel smal is kan je helemaal niks meer.”