AMSTERDAM - Vandaag, dinsdag 31 augustus, is Mieke Zaanen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze ontvangt de koninklijke onderscheiding vanwege haar grote maatschappelijke inzet en bijdrage aan de Nederlandse wetenschap. Zaanen ontving de onderscheiding uit handen van locoburgemeester Simone Kukenheim.


Na haar studie rechten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) had Zaanen verschillende juridische en managementposities aan diezelfde universiteit. Ook trad zij op als vertrouwenspersoon. Nadat ze doorgroeide als directeur van verschillende faculteiten, werkte ze van 2007 tot 2015 als secretaris van de UvA. In die rol zorgde ze voor continuïteit en een vruchtbare wetenschapsomgeving. Speciale aandacht had ze voor de begeleiding van jong talent.

In 2015 trad Zaanen aan als de eerste vrouwelijke algemeen directeur van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Daar versterkte zij onder meer de bestuurlijke relaties met andere wetenschapsinstituten. Ze zorgde voor een cultuuromslag door meer openheid en diversiteit te introduceren. Door haar aandacht voor sociale veiligheid en inclusie voelden medewerkers zich gehoord en veilig.

Zowel bij de UvA als de KNAW heeft Zaanen met grote inzet, dossierkennis, en een groot hart voor de medewerkers sturing gegeven aan een organisatie die de wetenschap in staat stelt om meer tot stand te brengen. Ook heeft zij zich belangeloos ingezet voor andere organisaties in de wetenschap en de kunst, zoals het Duitsland Instituut Amsterdam, WG Kunst, Spui 25 en de Stichting Documentair Theater.

In juni nam Zaanen afscheid als directeur bij de KNAW. Vanwege haar grote maatschappelijke inzet is zij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.