AMSTERDAM - Vandaag lanceert de gemeente Amsterdam de campagne ‘Kom op Amsterdam’. Op posters in de stad, videoschermen en online wordt opgeroepen om als omstander op te komen voor iemand die slachtoffer is van racisme of discriminatie.

Onderdeel van de campagne is het versterken van de stem van mensen die zich inzetten tegen racisme en discriminatie. Zo hebben onder andere Naomie Pieter van Black Queer & Trans Resistance Nederland, Pete Wu schrijver van het boek de Bananengeneratie, voormalig NOS journaal presentatrice Noraly Beyer, chefkok van restaurant Rijks Joris Bijdendijk, voorman van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet Jerry Afriyie, Hoax LeBaux (host en performer uit de drag community), voetbalster Rocky Hehakaija, kunstenares en oprichter van Sexyland Aukje Dekker en kinderburgemeester Ilias zich aangesloten bij de campagne.

Zij delen hun eigen oproep aan mede-Amsterdammers om voor elkaar op te komen. Ze doen dit door middel van een korte tekst of vraag, waarin ze ontvangers direct aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Rocky Hehakaija vraagt aan Amsterdam: “Zeg jij er iets van als ik word uitgescholden voor vieze pot?”. Pete Wu laat Amsterdammers nadenken over de rol die herkomst en uiterlijk spelen in het dagelijks leven: “Denk jij dat ik een toerist ben? Of zie je mij als Amsterdammer?” Joris Bijdendijk roept iedereen die zich nu laat horen op om ook die extra stap te zetten: “Blijft het bij die ene post op Instagram, of spreek jij je echt uit tegen racisme?”.

Achter de uitspraken schuilen persoonlijke verhalen en ervaringen. De personen zijn samen met hun quote zichtbaar in de stad en op sociale media.

Ook burgemeester Halsema en wethouder Groot Wassink delen een persoonlijk boodschap. Ze laten hiermee zien dat de campagne onderdeel is van een bredere aanpak die de gemeente heeft om discriminatie aan te pakken en inclusie te bevorderen, ook binnen de eigen organisatie.

Rutger Groot Wassink, wethouder Diversiteit: “We hebben allemaal een verantwoordelijkheid in de strijd tegen racisme, discriminatie en uitsluiting. Het gaat er om dat we met elkaar bewust zijn wat het betekent als er gediscrimineerd wordt. Kom op voor elkaar, wees geen zwijgende omstander.”