AMSTERDAM - Vandaag, 19 april, is Adriaan Theeuwes benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor jongeren met ernstig hersenletsel. Theeuwes ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van locoburgemeester Alexander Scholtes tijdens het eerste jaarlijkse symposium van het Erik Scherderhuis.

Adriaan Theeuwes heeft in 2014 het Daan Theeuwes Fonds opgericht, naar aanleiding van het ernstige ongeluk van zijn zoon, Daan Theeuwes. Specialistische, intensieve revalidatie was nodig, maar die was destijds niet beschikbaar in Nederland.

In 2018 werd dankzij de inzet van Adriaan Theeuwes het Daan Theeuwes Centrum geopend. Het centrum is gespecialiseerd in intensieve neurorevalidatie voor jongeren en jongvolwassenen van 16 tot 30 jaar oud. Het Daan Theeuwes Centrum wordt erkend als een expertisecentrum op nationaal niveau en werkt samen met internationale instellingen zoals het Shepherd Center in Atlanta (VS) en lokale universiteiten zoals de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit.

In 2023 is op initiatief van Theeuwes het Erik Scherderhuis geopend. Het huis biedt een intensief dagprogramma, gericht op zo goed mogelijke terugkeer in de maatschappij van jongeren met hersenletsel: begeleiding bij studie, training voor een baan, opbouw van de verdere lichamelijke conditie. Naast het Erik Scherderhuis in Amsterdam worden er de komende jaren nog drie vestigingen geopend: in Rotterdam, Eindhoven en Zwolle/Assen.

Vanwege zijn bijdrage aan de zorg van intensieve neurorevalidatie is Adriaan Theeuwes benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Orde van Oranje-Nassau

Een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau wordt verleend aan personen die zich lange tijd persoonlijk verdienstelijk hebben gemaakt voor de maatschappij, de Staat of het Koninklijk Huis. Er zijn zes graden in de Orde van Oranje-Nassau: Ridder Grootkruis, Grootofficier, Commandeur, Officier, Ridder en Lid.