AMSTERDAM - Ook dit jaar kunnen alle Amsterdamse kinderen van 4 tot en met 11 jaar weer vanaf de zomervakantie gratis reizen met de bussen, trams en metro’s van GVB. De gemeenteraad heeft daarvoor een miljoen euro beschikbaar gesteld. Vanaf 20 juli reizen de kinderen elke dag gratis tussen 9.00 en 21.00 uur tot en met het eind van de kerstvakantie. Met deze actie wordt het openbaar vervoer toegankelijker en betaalbaarder voor Amsterdamse gezinnen. Het gratis reizen kan vanaf 1 juli worden aangevraagd en op een persoonlijke OV-chipkaart worden gezet.

Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer): “Er hebben vorig jaar bijna 17.000 kinderen gebruikt gemaakt van de actie, dat is een kwart van de kinderen in Amsterdam. De komende tijd ga ik, onder andere samen met de kinderraad, proberen om de actie bij alle Amsterdamse gezinnen bekend te maken. Want ik gun het alle kinderen in Amsterdam om met het OV buiten hun eigen buurt en door de stad te reizen om te verkennen wat er allemaal te zien en te doen is.”

Vorig jaar hebben Amsterdamse kinderen bijna een miljoen ritten gemaakt, verspreid over de hele stad. Daarmee hebben kinderen 19 procent meer ritten met het OV gemaakt. Wel bleek dat een groot deel van deze ritten tijdens de spits plaatsvond. Het gratis reizen is vooral bedoeld om kinderen de kans te geven om in de vakantie of het weekend met het OV op bezoek te gaan bij familie of vrienden, naar een park of een zwembad, of naar een museum of evenement te reizen. Om die bezoekjes verder te stimuleren en niet voor extra drukte tijdens de ochtendspits te zorgen, zijn de tijden aangepast naar 9.00 tot 21.00 uur. Daardoor kan de actie dit jaar voor hetzelfde geld meer dan een maand langer doorlopen. De actie loopt dit jaar van 20 juli tot en met 5 januari 2025. Kinderen moeten altijd onder begeleiding van een volwassene reizen.

De komende maanden worden kinderen en hun ouders via de kinderraad, via de stadsdelen en via scholen gewezen op de mogelijkheid om vanaf 1 juli gratis OV aan te vragen. Voor mensen die niet zo goed wegwijs zijn in het online aanvragen van een OV-kaart en een abonnement, wordt ondersteuning geregeld. Het team dat normaal de aanvragen voor gratis OV voor AOW’ers behandelt, wordt ingezet om de aanvragen vanaf 1 juli te verwerken.

Jong geleerd, oud gedaan

Wethouder Van der Horst hoopt dat het gebruik van het openbaar vervoer door deze actie blijvend toeneemt: “Het gaat na een aantal zware jaren weer beter met het openbaar vervoer. Het zou mooi zijn als nog meer mensen hun weg vinden naar onze bussen, trams en metro’s, want er is in onze drukke stad steeds minder ruimte voor auto’s. Op deze manier kunnen kinderen van jongs af aan leren om gebruik te maken van het OV.”