AMSTERDAM - Jawel, de Open Monumentendag gaat dit jaar door. Op 12 en 13 september viert Amsterdam deze dag. Wel wat anders dan anders. Alleen de grote, ruime monumentale panden zijn open voor bezoekers. En er zijn 9 fiets- en wandelroutes uitgestippeld, elk met een ander thema. Met een hoofdrol voor bijzondere details aan gevels, straten en bruggen.

De 9 routes geven bezoekers een blik op bijzondere architectuur en kunst en bouwkundige details aan gevels, straten en bruggen. Zoals glas-in-lood. Of een beeldhouwwerk, of mooi metselwerk. Grote ontwerpen en kleine details die er altijd al waren, maar waarvoor je nooit de tijd nam om bij stil te staan. Ze passen bij het thema van dit jaar: Goed geschoold.

Beelden en bruggen
Monumentale schoolgebouwen ziet u op de Scholing in Zuidroute. Beelden van stadsbeeldhouwer Hildo Krop (1884-1970) komen voorbij in Bruggeheimen, de Vakmanschapsroute en de Nautische route. Meer routes zijn Oud Joods Amsterdam, Amsterdamse Kennisinstituten, Teekenroute, Brouwmeestersroute en de route Meesterschilder Jacob de Wit. Het werk van deze meesterschilder is te zien in grachtenhuizen en het Paleis op de Dam.

Ruime panden bezoeken
De 34ste Open Monumentendag is aangepast vanwege het coronavirus. De routes komen ook langs mooie monumenten, waarvan u sommigen kunt bezoeken. De ruime panden, waar eenrichtingsverkeer mogelijk is. Reserveren voor het bezoeken van deze monumenten is verplicht.