AMSTERDAM - Op zondag 1 juni viert stadsdeel Oost in samenwerking met Amsterdam Roots de oplevering van diverse voorzieningen in het Oosterpark tijdens de feestelijke Oosterparkdag. Bezoekers kunnen genieten van muziek, theater, workshops, wandelingen en sportclinics. De dag staat in het teken van de vele veranderingen in het park: van de restaureerde muziekkoepel en het Slavernijmonument tot nieuwe bomen, sporttoestellen, toegankelijk toiletgebouw en de beplanting van 75 nieuwe bomen. De Oosterparkdag markeert niet alleen de voltooiing van deze aanpassingen, maar ook de start van een levendige, toegankelijke en culturele nieuwe fase. Het programma speelt zich grotendeels af rond de muziekkoepel. Het volledige programma is te vinden op: activiteiten.amsterdam.nl/activiteiten/2025/06/oosterparkdag/.


Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege: "We hebben ontzettend hard gewerkt aan het verbeteren van allerlei facetten van het Oosterpark. Zonder de inzet van iedereen in de uitvoering was dit nooit gelukt. We zijn klaar voor Keti Koti in een waardige omgeving, voor een zomer vol culturele programmering in de koepel. En met de nieuwe zelfreinigende toiletten kunnen we niet alleen grote evenementen goed faciliteren, maar ook de dagelijkse parkbezoekers; of je nu komt sporten, wandelen of op een zomerse avond met vrienden een biertje of wijntje drinkt."

Slavernijmonument zichtbaar en waardig heringericht

Op initiatief van NiNsee en stadsdeel Oost stelde het college in 2023 budget beschikbaar, met de nadrukkelijke wens dat er snel een breed gedragen ontwerp zou komen en de realisatie uiterlijk 1 juli 2025 zou plaatsvinden. Dankzij participatie met buurt en betrokken gemeenschappen is een open, toegankelijke en waardige plek ontstaan. Door het nieuwe plateau lijkt het monument als het ware omhoog gelift, wat de statigheid versterkt. De entree aan de Beukenweg is heropend, de beplanting vernieuwd en er is een zitrand aangebracht. Zo is het monument zichtbaarder, beter bereikbaar en uitnodigend voor zowel de nationale Keti Koti-herdenking als persoonlijke reflectie het hele jaar door.

Toiletten: stap naar een écht toegankelijke stad

In het Oosterpark is het eerste zelfreinigende toiletgebouw van Amsterdam geopend, passend bij het streven naar meer openbare toiletten – vooral voor vrouwen, mensen met een beperking en ouders met kinderen. Het gebouw heeft twee urinoirs, twee toiletten (waarvan één rolstoeltoegankelijk) en reinigt zichzelf na elk gebruik. Toegang is dagelijks tussen 08.00 en 22.00 uur via contactloze betaling van € 0,10. In 2017 leidde de boete voor wildplassen van Geerte Piening tot het Zeikwijvenprotest en meer aandacht voor het gebrek aan voorzieningen. Mede dankzij het initiatiefvoorstel 'Baas in eigen blaas' werd in 2022 vier miljoen euro vrijgemaakt. Een mooi voorbeeld van hoe vasthoudend burgerinitiatief de gemeente in beweging bracht.