AMSTERDAM - Op maandag 27 januari 2020 hebben de gemeente, Inholland en DUWO overeenkomsten gesloten voor de bouw van een hogeschool en 750-800 jongeren- en studentenwoningen op 3 kavels in de Sluisbuurt. De ontwikkeling in de nieuwe wijk op het Zeeburgereiland start rond eind 2020 en gaat ruim 2 jaar duren.

Bouwwethouder Laurens Ivens: “Er is enorm veel vraag naar betaalbare jongeren- en studentenwoningen. Het is fantastisch dat we in deze nieuwe wijk zoveel jongeren en studenten kunnen huisvesten en dat zij over drie jaar de eerste bewoners worden van het gebied.”

Stadscampus
Hogeschool Inholland voegt in de Sluisbuurt vrijwel alle opleidingen uit Amsterdam en Diemen samen in één pand en creëert er een vernieuwende ‘Campus aan het IJ’. Uiteindelijk studeren hier 7500 studenten. DUWO gaat zelfstandige- en groepswoningen bouwen voor jongeren en studenten, aangevuld met ruimtes voor commerciële en maatschappelijke voorzieningen. Samen gaan de panden een duurzame open stadscampus vormen, met een aansluiting op stadswarmte, op de daken en gevels zonnepanelen en beplanting om hitte tegen te gaan en regenwater op te vangen.

“We zijn blij dat we ons kunnen vestigen in de Sluisbuurt op Zeeburgereiland,” aldus Inholland-voorzitter Jet de Ranitz. “We zien deze verhuizing als een kans voor de hogeschool en onze studenten om een duurzame verbinding met de omgeving, de bewoners en plaatselijke ondernemers op te bouwen, en met elkaar de nieuwe buurt tot ontwikkeling te brengen.”

Locatie en bouw
De 3 kavels liggen nabij het toekomstige waterbassin, in het hart van de wijk. Volgens planning start Inholland met de bouw in 2020 en is de oplevering voorzien in 2022. Duwo koerst op een start in 2021 en een oplevering in 2023. In de Sluisbuurt komen in totaal ruim 5500 woningen en voorzieningen en de volledige ontwikkeling gaat 10 tot 15 jaar duren.