AMSTERDAM - Het wordt een prachtig weekend. Veel mensen zijn vrij vanwege Hemelvaart, u misschien ook wel. Tja, en wat doe je dan: naar buiten. Maar nog steeds moeten we 1,5 meter afstand houden. Belangrijk dus om plekken te mijden waar het druk is. Gelukkig heeft de stad ook heel veel mooie plekken waar het níet druk is. Misschien bent u er nog nooit geweest. We noemen een paar pareltjes. Daar waar het toch druk wordt, helpen we u een beetje de 1,5 meter afstand te bewaren.


Hebt u bijvoorbeeld al eens gewandeld aan de Weespertrekvaart of de Bert Haanstrakade in Oost, of er aan het water gelegen? Geen mens te zien, behalve wat langsrijdende fietsers.


Waar is het rustig?
Of de Tuinen van West, een prachtig gebied bij de Haarlemmerweg? Wel eens gehoord van het Kattenburgpleintje in Centrum of het Orlyplein in Nieuw-West? En kent u de vele mooie maar niet platgetreden parken al, zoals het Martin Luther Kingpark of Amstelpark in Zuid, het Nelson Mandelapark in Zuidoost, het Amstelpark of het nog jonge Diemerpark en Diemerbos? En zo zijn er nog veel meer rustige plekken om buiten te genieten.


We houden de drukste plekken goed in de gaten
Wij houden de drukste plekken in de stad en omgeving intussen in de gaten. Waar het heel druk is, gebruiken we tekstkarren en een Hou afstand-bus. Verder zijn er gastheren en –vrouwen, politie, beveiligers, handhavers en straatcoaches op straat. Daarnaast sluiten we de meeste zij-ingangen van het Vondelpark en het Sarphatipark, zodat we beter zicht hebben op de drukte. Stadsdelen en ondernemers nemen maatregelen in drukke winkelstraten, zoals de Kalver- en Javastraat. En we vragen u: zoek de drukte niet op!


Proef in Vondel- en Westerpark, Amstel en Weesperzijde
In parken en op andere groene plekken doen we een proef om u aan te moedigen 1,5 meter afstand te houden. Dat doen we onder meer met borden, stippen, cirkels en gastvrouwen en –heren. We beginnen dit Hemelvaartweekend in het Vondelpark, Westerpark en aan de oevers van de Amstel, bij Somerlust en de Weesperzijde. We peilen de reacties en kijken wat het beste werkt.

Waar is het rustig?
Op de kaart ziet u waar de rustigere plekken zijn.