AMSTERDAM - De jaarwisseling in Amsterdam is onrustig verlopen. Het aantal branden en ambulanceritten was vergelijkbaar met vorig jaar, maar de sfeer richting hulpverleners was geregeld grimmig. Hulpverleners van brandweer, politie en de gemeentelijke handhaving zijn vaak met vuurwerk belaagd, waardoor zij belemmerd werden in hun werkzaamheden en zich een aantal keer hebben moeten terugtrekken. Dat is het beeld op basis van de voorlopige rapportages van de politie, brandweer, gemeente en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie over de nieuwjaarsnacht (de 32 uur van 31 december 00.01 tot 1 januari 08.00 uur).


Voor de Amsterdamse vijfhoek (burgemeester, Openbaar Ministerie, politie, brandweer en GHOR) hebben alle geweldsincidenten altijd de aandacht. Maar dat de agressie zich ook richt tegen die personen die te hulp schieten is schandalig en onacceptabel.

Politie
De politie heeft de hele oudejaarsdag tot vroeg in de ochtend haar handen vol gehad met een constante stroom aan meldingen, meer dan vorig jaar. In totaal heeft de politie iets meer aanhoudingen verricht dan vorig jaar. Het aantal incidenten met geweld richting hulpverleners is substantieel meer dan vorig jaar. In de meeste gevallen ging het om het bekogelen van agenten met vuurwerk en het verzet tijdens aanhoudingen. Hierbij zijn meerdere agenten gewond geraakt. Er is een aantal verdachten aangehouden; zij zullen strafrechtelijk worden vervolgd. Ook is er een aantal steekincidenten geweest waarbij mensen gewond zijn geraakt en aanhoudingen zijn verricht. Daarnaast kreeg de politie meerdere meldingen van schietincidenten (schieten in de lucht) waarbij personen zijn aangehouden en vuurwapens zijn aangetroffen. De politie beëindigde een illegaal feest aan de Hornweg en trad op aan de Burgemeester van Leeuwenlaan tegen een groep van circa 100 jongeren die brand stichtte en voor een grimmige sfeer zorgde. Hier zijn meerdere aanhoudingen verricht, waarna de rust terug keerde.

In tegenstelling tot andere plekken in de stad, was de sfeer in Floradorp gemoedelijk en is het vreugdevuur zonder noemenswaardige incidenten verlopen.

Brandweer
Voor de brandweer was de inzet vergelijkbaar met vorig jaar. De brandweer rukte ruim 100 keer uit voor spoedeisende incidenten. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar. Opvallend was dat er veel meer voertuigbranden hebben plaatsgevonden. Ook heeft er een zeer grote brand gewoed bij een papierverwerkingsfabriek in het Westelijk Havengebied. Bij een brand bij een uitgaansclub in het centrum heeft de politie geassisteerd om ruimte te maken voor de brandweer om hun werk te laten doen.

Ambulanceritten
Het eerste beeld is dat er minder spoedeisende ambulanceritten zijn geweest dan vorig jaar.

Reiniging in volle gang
De reinigingsdienst is vrijwel direct na middernacht aan de slag gegaan en is inmiddels op volle kracht aan het werk om de stad zo snel mogelijk schoon te maken.

Voorlopig beeld
Het beeld van de politie, de brandweer en de geneeskundige diensten is een voorlopig beeld. De verwachting is dat er de komende dagen nog aangiftes en meldingen binnenkomen.