AMSTERDAM - Maandag 16 mei 2022 start de gemeente Amsterdam met groot onderhoud van het Nationaal Monument op de Dam. Tijdens de werkzaamheden wordt een vijf meter hoge bouwwand rondom het monument geplaatst. Op de bouwwand komt een expositie over het thema vrijheid, de Dam en het monument. Het restauratieproject duurt tot eind december.

Het Nationaal Monument stamt uit 1956 en is het resultaat van een samenwerking tussen beeldhouwer Rädecker en architect Oud. Het rijksmonument is gemaakt van de Italiaanse steensoort Travertin. Door deze materiaalkeuze heeft het monument iedere 25 jaar een onderhoudsbeurt nodig. In 1997 is het monument voor het laatst gerestaureerd, en sindsdien vindt een jaarlijkse inspectie plaats. Het monument wordt gedurende het hele jaar intensief gemonitord, zodat het schoon, heel en veilig blijft.

Het onderhoud betreft vooral de restauratie en vervanging van de natuursteen en de verbetering van de verankering met de betonnen kern van het monument. Hiervoor worden delen van het monument gedemonteerd. De restauratiewerkzaamheden vinden voor een groot deel plaats bij een steenhouwerij buiten de stad.

Tentoonstelling
Op de bouwwand komt in samenwerking met het Amsterdam Museum een tentoonstelling over het thema vrijheid, de geschiedenis van de Dam en het monument. De expositie bestaat uit foto's, teksten en filmpjes. Ook is er een audiotour over de bedrijven rondom de Dam. De tentoonstelling is naar verwachting begin juni op te zien.