AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam investeert € 2,5 miljoen euro in de omscholing van werkzoekenden via House of Skills. Dat voorstel legt het college van B en W voor aan de gemeenteraad. Minimaal 5.000 werknemers kunnen daardoor nieuwe vaardigheden ontwikkelen zodat ze meer kans maken op een baan. Vaak is het een overstap naar een nieuwe sector, bijvoorbeeld een medewerker van een failliete kledingwinkel die aan de slag gaat in de logistiek op Schiphol.  

House of Skills test de vaardigheden van een werkzoekende en zorgt ervoor dat deze persoon bij de juiste opleiding terecht komt. Ook zorgt House of Skills voor de koppeling aan werkgevers met openstaande vacatures. Het werkgebied is de Metropoolregio Amsterdam, die bestaat uit 33 gemeenten. Deze regionale samenwerking vergroot de kans om succesvol van de ene baan over te stappen naar de andere.

Als gevolg van technologische ontwikkelingen komen steeds meer banen onder druk te staan. Grote winkelketens hebben het zwaar vanwege online concurrentie. Administratieve beroepen verdwijnen door automatisering. En oudere automonteurs raken achterop, omdat auto’s steeds meer op rijdende computers gaan lijken. Op dit moment zijn er in de regio Amsterdam 780.000 banen in het lagere en middensegment van de arbeidsmarkt. De schatting is dat de komende 20 jaar 500.000 van deze banen worden geraakt door technologische ontwikkelingen. Tegelijkertijd is het voor groeiende sectoren als hospitality, zorg of installatietechniek moeilijk om geschikt personeel te vinden.

Kajsa Ollongren, wethouder Economie: “Een werkzoekende die snel iets nieuws leert, vindt makkelijker een baan. Zo kan iemand die jarenlang bij de V&D of Blokker heeft gewerkt aan de slag in de horeca. Daar is soms wel wat hulp bij nodig. En dat is de reden dat we met zoveel partners House of Skills hebben opgericht.”

House of Skills is er voor de werkende beroepsbevolking van 23-67 jaar. Partners zijn het ROC van Amsterdam, ROC Flevoland, Novacollege, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Windesheim, Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, TNO, FNV, James Loopbaan, Manpower, Randstad, UWV, TechniekRaad Noord-Holland en Deloitte. Deze partners investeren € 2,9 miljoen euro in House of Skills. Verder dragen bij: het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (€ 5 miljoen) en de overige gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam (€ 1 miljoen). Werkzoekenden kunnen in ieder geval de komende drie jaar bij het programma House of Skills terecht. Wethouder Ollongren bespreekt het voorstel op 28 juni met de gemeenteraad.