AMSTERDAM - De burgemeester van Amsterdam stelt aanstaande zondag, na overleg met het Openbaar Ministerie en de politie, een noodverordening in voor het Leidseplein en de nabije omgeving. De noodverordening geeft de politie de mogelijkheid om personen te controleren op het bezit van vuurwerk, wapens en alcohol. Zowel consumptie als bezit van open of gesloten verpakkingen alcohol zijn zondag verboden in het gebied. De driehoek houdt rekening met groepen supporters die het landskampioenschap op straat willen vieren en mogelijk uit zijn op het verstoren van de openbare orde.

De coronaregels gelden nog altijd, het aantal besmettingen is ook in Amsterdam zorgelijk hoog. Grote groepen zijn een gevaar voor de volksgezondheid. Op overtredingen van de coronaregels kunnen boetes volgen en bij excessen treedt de politie op. De driehoek maakt zich zorgen dat groepen mensen zondag naar Amsterdam komen en roept iedereen op om grote groepen en drukte te vermijden.

Alcoholverbod

Op diverse plekken in de stad geldt al langer een alcoholverbod. Dat betekent dat het daar niet is toegestaan om alcohol te drinken of in het bezit te zijn van een aangebroken blikje of flesje. Dit verbod geldt op de Wallen, Nieuwmarkt, Dam, Rembrandtplein, Leidseplein, Westermarkt, Lindengracht, Westerstraat en Noordermarkt. De burgemeester heeft voor de omgeving Leidseplein voor zondag aanvullend een verbod op de verkoop van alcohol ingesteld. Ook het bezit van gesloten flesjes of blikjes alcohol is daar zondag niet toegestaan. De horecaondernemers op het Leidseplein namen eerder deze week zelf het besluit al om zondag dicht te blijven. Horecaondernemers in de nabije omgeving van de Amsterdam Arena hebben vandaag ook besloten om zondag niet open te gaan. Gemeente en politie monitoren verschillende locaties in de stad waar drukte wordt verwacht. Hosts, handhavers en politie spreken het publiek aan op hun gedrag en waarschuwen mensen als ze de coronaregels overtreden. Wanneer overtredingen hardnekkig zijn of als grote groepen samen komen, wordt er beboet en kan aan ondernemingen een last onder dwangsom worden opgelegd.

De driehoek is trots op Ajax dat dit seizoen weer uitstekend heeft gepresteerd en zondag hopelijk kampioen wordt. Daar hoort wel de dringende oproep bij aan alle supporters om zich ook nu aan de regels te houden en zich verantwoordelijk te gedragen. Dit seizoen kan er helaas geen huldiging of feest worden georganiseerd. De gemeente Amsterdam treft voorbereidingen om Ajax mogelijk komende week op gepaste wijze te feliciteren. Dat zal helaas niet vergelijkbaar zijn met de huldigingen in voorgaande jaren waar ook massaal publiek bij aanwezig was.