AMSTERDAM - De GGD Amsterdam breidt de testcapaciteit in de regio verder uit. Deze week is gestart met de bouw van een testpaviljoen aan de Teleportboulevard bij Sloterdijk. Rond 21 januari zal het paviljoen opengaan. Daarnaast beschikt de GGD over twee extra testbussen, waarmee het totale aantal op drie komt. Met deze uitbreidingen komt de testcapaciteit in de regio Amsterdam eind januari op circa 7900 coronatesten per dag.

Wethouder Simone Kukenheim (zorg): ”Het is zorgelijk dat minder mensen zich laten testen bij milde klachten, terwijl testen juist essentieel is om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Om de drempel voor het doen van een coronatest verder te verlagen, zetten we in overleg met de stadsdelen en regiogemeenten nu ook testbussen in. Deze bussen staan in buurten die wat verder van de grotere testlocaties af liggen. Buurtbewoners met lichte klachten kunnen zich daar zonder afspraak en gratis laten testen op corona.”

Het nieuwe testpaviljoen bij Sloterdijk is de achtste GGD-testlocatie in Amsterdam en de derde in stadsdeel Nieuw-West. Het paviljoen ligt aan de zuidzijde van station Sloterdijk, tussen de Teleportboulevard en de Changiweg. Bewoners uit de omliggende stadsdelen kunnen hier op afspraak terecht voor een gratis coronatest. In de zoektocht naar een geschikte locatie voor het paviljoen kwam de omgeving van station Sloterdijk als beste plek uit de bus, vanwege de centrale ligging, herkenbaarheid en goede bereikbaarheid voor voetgangers, fietsers en auto’s. Het is uiteraard niet de bedoeling dat bezoekers met het openbaar vervoer naar het testpaviljoen komen, omdat zij anderen onderweg kunnen besmetten.

Opschaling
Volgens planning kunnen op de locatie Sloterdijk tenminste 500 testen per dag worden afgenomen. Als blijkt dat de vraag toeneemt, kan de GGD direct verder opschalen. Eerst gaat het om de reguliere PCR-testen die uiteindelijk worden vervangen door sneltesten (bijvoorbeeld de LAMP-waarvan de uitslag al binnen drie uur bekend is, of de e- Nose ademtest), zodra toestemming is gegeven om die grootschalig in te zetten.

Testbus
Testbussen zijn omgebouwde touringscars. De komende weken staat er een bus in Amsterdam Oost, Amsterdam Zuidoost en Uithoorn. Eerder stond de bus, bij wijze van proef, in de Molenwijk en Osdorp. Daar kwamen dagelijks gemiddeld 50-100 buurtbewoners langs voor een test. Bewoners ontvangen een flyer met informatie als de testbus in hun buurt komt te staan.

Meer informatie?

Voor meer informatie over testen, vaccinaties en het coronavirus, zie GGD.amsterdam.nl/coronavirus