AMSTERDAM - Stolpersteine heten ze, ofwel struikelstenen: de kleine gedenksteentjes in de stoep die herinneren aan mensen die in de oorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en vermoord. In het messing plaatje op de steen zijn de persoonsgegevens, datum van deportatie, plaats en datum van overlijden zorgvuldig met de hand gestanst. De struikelstenen zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij noemt ze zo omdat je als het ware erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Demnig plaatst de stenen zelf in de stoep voor het laatste woonadres van de slachtoffers, op aanvraag van nabestaanden. In Amsterdam liggen er inmiddels bijna 450, veel daarvan in Oost.

Nieuwe stenen

In het weekend van 1 en 2 april was Gunter Demnig weer in Amsterdam om in totaal 47 struikelstenen te plaatsen. In Oost heeft hij er zondag negen geplaatst: 1 in de Pythagorasstraat (Watergraafsmeer), 2 in de Pretoriusstraat (Oud-Oost), 3 in de Marcusstraat (Oud-Oost) en 3 in de Grensstraat (Oud-Oost).

Grote belangstelling

Gunter Demnig is in 1997 gestart met het leggen van struikelstenen. Wat begon als een kleinschalig conceptueel kunstwerk, groeide door de grote belangstelling al snel uit tot een groots Europees project. Inmiddels zijn er al meer dan 60.000 stenen gelegd.

Uw hulp gevraagd

In Amsterdam werden de eerste stenen gelegd in 2011. Hier vindt u een overzicht van de struikelstenen die vanaf 2012 zijn geplaatst in stadsdeel Oost:

De stenen die daarvóór in Oost zijn geplaatst, zijn niet geregistreerd. U kunt ons helpen het overzicht compleet te maken. Stuur uw aanvullingen, liefst met foto’s van de stenen en hun locatie, naar G.Hendrix@amsterdam.nl.