AMSTERDAM - Na drie maanden intensief werken, is het Lloydplein, gelegen achter de Jumbo supermarkt in het winkelgebied Brazilië, compleet vernieuwd. En dat betekent dat er eindelijk een speelplek aan de Oostelijke Handelskade is bij gekomen. Het meest opvallend zijn de grondfonteinen die voor waterpret en spektakel kunnen zorgen en de dubbele schommel met uitzicht over de IJ-haven. Dinsdag werd het glas geheven met ondernemers en bewoners van het Oostelijk Havengebied. Zij kozen in 2020 na een stemronde voor het ontwerp dat nu klaar is voor gebruik. De wens vanuit de buurt was om de openbare ruimte in het winkelgebied te verbeteren en van het Lloydplein een aantrekkelijkere ontmoetingsplek te maken.

Stadsdeelbestuurder Zeeger Ernsting:

"Het vernieuwde Lloydplein is een prachtig voorbeeld van hoe wij samen met de bewoners en ondernemers onze openbare ruimte verbeteren. Ik ben bijzonder blij met deze nieuwe speelplek, omdat het Oostelijk Havengebied relatief weinig speelplekken heeft voor kinderen. Deze locatie is bovendien ideaal, omdat ouders het spelen van hun kinderen kunnen combineren met het doen van boodschappen. Aldus een fijne ontmoetingsplek wat hopelijk ook ten goede komt voor de ondernemers in het winkelcentrum”.

Kindvriendelijk plein

Op het plein is het niet toegestaan om te fietsen. Daarnaast is het plein meer kindvriendelijk geworden door ook speeltoestellen toe te voegen voor kinderen van 2 tot 6 jaar oud. Voor de ouders is er een lange zitrand gecreëerd, die de speelplek afscheidt van de Veemkade, zodat zij comfortabel kunnen toezien terwijl hun kinderen spelen. Het plein is groener geworden met een groenvak rond de bestaande boom aan de kant van de Oostelijke Handelskade. Hier is ook een extra zitbank geplaatst waar bezoekers kunnen ontspannen. Voor de fietsers zijn er aan de buitenranden van het Lloydplein, langs de Veemkade en Oostelijke Handelskade, fietsparkeervakken ingericht.

Ontwerp gekozen door de buurt

Het opknappen van het Lloydplein is het sluitstuk van een plan voor de vernieuwing van de openbare ruimte in het winkelgebied Brazilië. Dat plan werd opgesteld na een reeks gesprekken tussen het stadsdeel en bewoners van het Oostelijk Havengebied. Het Braziliëplein, aan de andere kant van het winkelgebied, is al eerder opgeknapt. Voor elk plein werden op basis van ingebrachte ideeën en wensen twee ontwerpen gemaakt. Ruim 1.800 bewoners van het Oostelijk Havengebied brachten in 2020 hun stem uit op hun favoriete ontwerp voor de twee pleinen. Het Braziliëplein werd in oktober 2021 al feestelijk geopend.