AMSTERDAM - Vandaag gaat het begin van de bouw van Spinoza20First en Sporthal Bajes Kwartier officieel en feestelijk van start. In de sporthal wordt ook een ruimte gecreëerd voor een toekomstig jongerencentrum. Het nieuwe schoolgebouw komt op de plek van de voormalige parkeergarage van de Bijlmer Bajes en heeft plek voor 1000-1100 leerlingen.

Spinoza20First, verbonden aan het Spinoza Lyceum, zit nu nog tijdelijk in een gebouw in het Martin Luther Kingpark, tot ze in augustus 2022 kunnen verhuizen. Directeur Babs Sirach: "Ons toekomstgericht daltononderwijs komt in deze inspirerende en duurzame omgeving volledig tot zijn recht". De school heeft ruime leerpleinen en veel werkplekken waar leerlingen zelfstandig of samen kunnen werken. De school biedt naast de categorale brugklassen vmbo-t, havo en vwo, ook brede brugklassen voor vmbo-t/havo en havo/vwo-leerlingen aan.

Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs): "Het is fantastisch dat de leerlingen van het Spinoza20First volgend jaar een mooie vaste plek krijgen in het Bajes Kwartier. De school draagt bij aan een divers onderwijsaanbod in de stad en de brede brugklassen zijn enorm belangrijk om kansengelijkheid in het onderwijs te vergroten."

Spinoza20First bevindt zich centraal ten opzichte van een aantal ontwikkellocaties in de stad, zoals De Nieuwe Kern, Overamstel en De Omval. Leerlingen uit deze (toekomstige) buurten hebben straks een middelbare school op loopafstand. Het gebouw voldoet aan alle eisen die worden gesteld aan een duurzaam (school)gebouw. Er wordt o.a. voorzien in zonnepanelen, een groen dak en het circulair gebruik van materialen. De school past daarmee goed in het duurzame en toekomstgerichte Bajes Kwartier.

Nieuwe sporthal Bajes Kwartier
Met de bouw van circa 3.000 woningen in de Weespertrekvaartbuurt is er behoefte aan sportvoorzieningen in het gebied. Daarom is de bouw van een volwaardige, deelbare sporthal gestart, inclusief een multifunctionele sportzaal. De sporthal kan hierdoor zowel door de school als door verenigingen, door sportbuurtwerk en voor vrije verhuur worden gebruikt.

Wethouder Simone Kukenheim (Sport en Jeugd): "Amsterdam groeit hard en daar horen ook investeringen in sportvoorzieningen bij. De vraag naar sporthallen in de stad is groot en met de bouw van de sporthal in het Bajes Kwartier wordt voorzien in een groeiende behoefte. Straks kunnen de scholieren van Spinoza20First en de nieuwe bewoners van het Bajes Kwartier sporten in een gloednieuwe sporthal. Dit is belangrijk omdat bewegen en sporten niet alleen goed is voor de fysieke en mentale gezondheid, maar je ook helpt om contact te leggen met anderen."

Jongerencentrum
In het bouwblok van de sporthal wordt ruimte gemaakt voor een toekomstig jongerencentrum. Gezien de ontwikkeling van de buurt, is de verwachting dat daar over acht tot tien jaar behoefte aan zal zijn. Tot die tijd wordt de ruimte aan andere gebruikers toegewezen. De boksschool van het Universitair Sportcentrum (USC) van de Universiteit van Amsterdam krijgt hier als eerste een tijdelijk onderkomen.

Het digitale programma start om 15.30 uur. Kijk hier voor meer informatie op: https://www.spinoza20first.nl/organisatie/nieuwbouw/