AMSTERDAM - Club Echo (voorlopige naam), een samenwerking tussen Urban Sync en LITT Events, is de winnaar van de selectieprocedure voor de tijdelijke invulling voor nachtcultuur in ‘De Tunnel’ in Amsterdam Zuidoost. Met club Echo, die naar verwachting dit najaar open gaat, is Amsterdam Zuidoost een nieuw kleinschalig podium rijker, met dag-, avond- en nachtprogrammering. Er komt een breed programma met onder andere muziek, dans, beeldende kunst en debat dat een aanvulling vormt op het grootschalige entertainmentprogramma in ArenAPoort.


Amsterdam kent een rijke nachtcultuur, met gevestigde namen zoals Paradiso, en nieuwere initiatieven als Radion en Sexyland. Nachtcultuur speelt een belangrijke rol in de vernieuwing van de Amsterdamse cultuur en is zowel sociaal als economisch van groot belang voor de stad. Het college van B en W vindt het daarom van belang dat er plekken, permanent of tijdelijk, voor nachtcultuur bijkomen in de stad.

De tunnel ligt in stadsdeel Zuidoost, op de plek waar over enkele jaren het project Eleven Square wordt gerealiseerd. De inrit van de parkeergarage is al gebouwd en geschikt om de komende twee tot drie jaar te gebruiken voor nachtcultuur. De gemeente Amsterdam en ontwikkelcombinatie OMC (samenwerking tussen AM Gebiedsontwikkeling en Ballast Nedam Development) zijn daarom vorige maand een zoektocht gestart naar een partij die een tijdelijke invulling kan geven aan deze tunnel.

Meerdere partijen hebben plannen ingediend, die beoordeeld zijn door een jury op programma, exploitatieplan en kansen voor talent uit Zuidoost. Club Echo, een samenwerking tussen Urban Sync en LITT Events, kwam als winnaar uit de selectieprocedure. Club Echo draagt volgens de jury bij aan de leefbaarheid van het gebied en aan de nachtcultuur in Amsterdam. Club Echo heeft plannen voor een brede programmering, met onder andere muziek, dans, beeldende kunst en debat, en gaat samenwerken met organisaties en programmamakers uit stadsdeel Zuidoost.

De wethouders Meliani (Kunst en Cultuur) en Van Dantzig (Grond en Ontwikkeling) zijn enthousiast dat er een creatieve bestemming is gevonden voor een tunnel die anders een tijd lang niet gebruikt zou zijn en zijn blij dat de ontwikkelcombinatie hieraan heeft meegewerkt.