AMSTERDAM - Het Buikslotermeerplein in Noord wordt gemoderniseerd naar een nieuw stedelijk centrum met volop ruimte om te wonen, winkelen, uitgaan en werken. Er komt een cultuurplein, met een blikvangend gebouw waar bijvoorbeeld een museum in kan worden ondergebracht. Het winkelcentrum wordt de komende jaren stapsgewijs gemoderniseerd.

Op het Buikslotermeerplein komt een cultuurcluster dat we het Centrumplein noemen. In december 2019 opent daar al een bioscoop met 12 zalen de deuren. Verder zijn we bezig met de voorbereidingen voor de bouw van zo'n 2.600 woningen op het Buikslotermeerplein.

Modernisering winkelcentrum
We hebben met de vereniging van eigenaren van het winkelcentrum en een ontwikkelaar gesproken over het creëren van een regionaal winkelcentrum, culturele voorzieningen en woningen. Dit heeft niet geleid tot overeenstemming. Daarom hebben we de gesprekken beëindigd. We hebben daarna besloten het gebied verder stapsgewijs te gaan ontwikkelen. De komende tijd onderzoeken we samen met ondernemers hoe we het winkelcentrum kunnen moderniseren.

Waddenwegviaduct in 2019 gesloopt
Om ruimte te maken voor het nieuwe Centrumplein wordt in 2019 het Waddenwegviaduct gesloopt. Dit zorgt voor een betere aansluiting tussen metrostation Noord en het winkelcentrum. En geeft ons de mogelijkheid om de openbare ruimte op te knappen.

Met de komst van de Noord/Zuidlijn, de bouwwerkzaamheden in het stationsgebied en de komst van de bioscoop heeft dit gebied alles in zich om zich de komende jaren te ontwikkelen tot een nieuw centrumgebied voor Amsterdam Noord.