AMSTERDAM - We hebben er weer een nieuw IJveer bij, vernoemd naar niemand minder dan burgemeester Eberhard van der Laan. En dat is bijzonder, want GVB heeft nooit eerder een voer- of vaartuig vernoemd naar een persoon.

Femke van der Laan onthulde de naam en doopte het nieuwe IJveer officieel op maandag 28 januari. Vanaf dinsdag 29 januari wordt het veer in gebruik genomen. Tijdens de eerste vaarten op de verbinding Centraal Station - Buiksloterweg krijg je als reiziger een kleine attentie. Daarmee staan we symbolisch stil bij deze bijzondere vernoeming ter nagedachtenis aan burgemeester Eberhard van der Laan.

Verbinder in hart en nieren
GVB directeur Alexandra van Huffelen: “Eberhard van der Laan was een burgemeester die zich met hart en ziel heeft ingezet voor Amsterdam. Een leider die spreekwoordelijke bruggen bouwde en oprecht de verbinding zocht - en legde - met de Amsterdammers. Een man die ons zijn hartenwens naliet om lief te zijn voor elkaar en voor de stad. Een verbinder in hart en nieren. Vanuit die gedachte eren wij hem, mede op verzoek van heel veel Amsterdammers, met de vernoeming van een schip dat de beide oevers van het IJ met elkaar verbindt.”

Vierde nieuwe aanwinst
IJveer 63 is, in een periode van ruim 2 jaar, de vierde nieuwe aanwinst op de vloot van GVB. De nieuwe schepen zijn groter, stiller en schoner dan de eerdere modellen. Ze varen met een (serie-)hybride aandrijving. Met een efficiënte dieselmotor wordt een accupakket opgeladen waarmee de veren elektrisch varen, vandaar de term ‘hybride’. Schoner dus dan de oude dieselmotoren, maar nog niet uitstootvrij. Zodra de technologie de mogelijkheid biedt om veilig, betrouwbaar en volledig elektrisch te varen, worden de schepen omgebouwd.