AMSTERDAM - Vandaag is de eerste wand van broedplaats Baggerbeest, in de nieuwe Sluisbuurt, onthuld door wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur). Het Baggerbeest biedt ruimte aan onder andere 72 ateliers voor makers en zal de komende tien jaar het creatieve hart worden van de Sluisbuurt.

Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur): "Er is een enorm gebrek aan werkruimte voor kunstenaars in de stad. Daarom is het goed dat het Baggerbeest er komt. Het wordt een bijzondere broedplaats, omdat Baggerbeest nieuwe buurtbewoners betrekt bij haar activiteiten, en zo bijdraagt aan de levendigheid van deze nieuwe buurt."

Het Baggerbeest is tot stand gekomen door de inzet van broedplaatsbeheerder Urban Resort en de Stichting Buurtcentra, die de eigenaar wordt van het toekomstige gebouw. De gemeente Amsterdam heeft via Bureau Broedplaatsen het project met financiële steun mogelijk gemaakt.

Het Baggerbeest is het allereerste gebouw van de Sluisbuurt op Zeeburgereiland. Het Baggerbeest dankt zijn naam aan het slib waaruit de Sluisbuurt is ontstaan. De broedplaats krijgt een binnenplaats met een podium, waar ruimte is voor kleine evenementen, talentontwikkelingsprogramma's en buurtactiviteiten. Rondom die binnenplaats komen in vier gebouwen in totaal 72 ateliers voor makers, kunstenaars en andere creatieve ondernemers. Daarnaast komt er een horecagelegenheid, een jongerencentrum, een buurtatelier waar bewoners initiatieven zoals een weggeefwinkel kunnen ontplooien en een multifunctionele ruimte voor optredens, voorstellingen en presentaties. In samenwerking met verschillende kleine en grote culturele- en educatieve instellingen uit de hele de stad ontstaat een cultureel en creatief programma in en om het gebouw. Ook de (nu nog) lege zandvlakte rondom de broedplaats zal in gebruik genomen worden, bijvoorbeeld voor kunstinstallaties.