AMSTERDAM - Het college van B en W investeert in een nieuw kunst- en cultuurcentrum in Nieuw-West: Het Verhalenhuis. Het Verhalenhuis wordt een voor alle Amsterdammers toegankelijke plek die in het teken staat van samenwerking met de buurt, talentontwikkeling en de verhalen van Amsterdammers uit Nieuw-West. De organisaties die gaan zorgen voor die verhalen zijn de OBA Osdorp, El Hizjra centrum voor literatuur & Arabische kunst, filmhuis Oxville Cinema en radiozender FunX. Het Verhalenhuis is onderdeel van de inhaalslag op het gebied van kunst en cultuur in Nieuw-West.

Wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur): "Ik wil dat iedereen kan opgroeien met kunst en cultuur in de eigen buurt. Culturele voorzieningen moeten goed verdeeld zijn over de stad en daarom investeren we nu extra in Nieuw-West, waar het nodig is om een inhaalslag te maken. Met Het Verhalenhuis krijgt Nieuw-West meer aanbod van kunst en cultuur, waarin mensen zich kunnen herkennen, omdat het echt gaat om verhalen van en voor de buurt."

Met Het Verhalenhuis willen de partijen een voor iedereen toegankelijke plek creëren, waar huidige en toekomstige bewoners van Nieuw-West zich thuis voelen. Dit sluit aan op de plannen van het stadsbestuur om extra te investeren in kunst en cultuur in Nieuw-West. Door te zorgen voor een goede verdeling van kunst- en cultuurinstellingen over de stad, kunnen meer mensen kennis maken met kunst en cultuur en kan er verbinding worden gemaakt met de buurt.

In Het Verhalenhuis komen thema's als talentontwikkeling, ontmoeting en geletterdheid in alle vormen en talen aan bod, met extra aandacht voor culturen die een grote rol spelen in de stad maar in het culturele aanbod nog minder vertegenwoordigd zijn. De OBA brengt haar expertise op het gebied van taal, literatuur, educatie en persoonlijke ontwikkeling mee, maar ook haar ervaring met het maken van open plekken die in het teken staan van het samen leren en samen leven van Amsterdammers. El Hizjra, centrum voor Arabische kunst en cultuur, wil een uitwisselings- en ontmoetingsplek realiseren voor de Arabische kunst en cultuur. In samenwerking met onder andere het Tropenmuseum worden exposities ontwikkeld. Oxville Cinema gaat het eerste zelfstandige filmhuis in Nieuw-West realiseren, gericht op en samen met de buurt. Naast een actueel filmprogramma op maat biedt Oxville een uitgebreid filmeducatietraject aan onder de noemer Generation Z voor kinderen uit Nieuw-West. FunX wil werken aan talentontwikkeling en debatten en andere bijeenkomsten organiseren voor de stadsjeugd.

Het Verhalenhuis komt aan het Osdorpplein, in de plint van bouwblok MIX, dat komt op de plek van het voormalige stadsdeelkantoor. Het stadsbestuur investeert 14,2 miljoen euro in het gebouw, waarin ook een openbare fietsenstalling komt. Het Verhalenhuis wordt 3700 vierkante meter groot. De voorbereidingen voor de bouw gaan nu van start en het gebouw wordt in 2025 geopend.