AMSTERDAM - Direct naast de Johan Cruijff ArenA op slechts vijf minuten lopen van station Bijlmer ArenA, ontwikkelt de gemeente Amsterdam het grootste Rooftop Sports Park van Nederland. Op de huidige plek van sportpark Strandvliet ArenA moet een multifunctionele parkeergarage komen, met op het dak 40.000 m2 ruimte voor sport en spel. De gemeente gaat vanaf 22 maart met omwonenden en andere geïnteresseerde Amsterdammers in gesprek om het ontwerp te verbeteren. Ook kan iedereen meedenken over de naam van het sportpark.

Wethouder Simone Kukenheim (sport): “Sporten op ruim tien meter hoogte en met zicht op de Johan Cruijf ArenA, is natuurlijk al uniek. Maar dit sportpark is straks ook nog eens voor iedereen toegankelijk: voor sporters, sportaanbieders en supporters. Ook zonder lidmaatschap ben je straks welkom om te komen voetballen, freerunnen, skaten, BMX’en. Of gewoon om met vrienden of collega’s af te spreken, als dat straks weer kan. Juist doordat er zoveel verschillende vormen van sporten en bewegen samenkomen, wordt dit dé plek voor ontmoeting op het gebied van sport en spel.”

Twee keer groter dan de Dam
Het Rooftop Sports Park wordt straks twee keer groter dan de Dam. Het biedt daardoor niet alleen ruimte voor de huidige voetbalvelden van Sportpark Strandvliet, maar ook voor allerlei andere vormen van sporten, spelen en bewegen. Van skaten tot 3x3 basketbal. Met een beweegtuin waar sporters kunnen springen, dansen, rennen en freerunnen. En met een pumptrack, een soort heuvelachtig parcours om te stunten met je BMX, longboard of skates.

Ontwerpproces begonnen
Amsterdammers kunnen de komende tijd meedenken over het verbeteren van het ontwerp. Wethouder Kukenheim: “We willen dat Amsterdammers zich hier thuis voelen. We nodigen iedereen uit om mee te denken over aanpassingen die het prettiger, veiliger of toegankelijker maken, zodat deze bijzondere plek straks door zoveel mogelijk Amsterdammers wordt gebruikt.”

Vanaf 22 maart kunnen geïnteresseerden online een enquête invullen of met de gemeente in gesprek gaan. Het Rooftop Sports Park maakt deel uit van de Smart Mobility Hub en is naar verwachting medio 2024 gereed. Deze week wordt het bestemmingsplan in de gemeenteraad van Ouder-Amstel behandeld. Na de zomer spreekt de gemeenteraad van Amsterdam zich uit over de plannen.

Meer informatie Informatie over het project staat op www.amsterdam.nl/denieuwekern
Informatie over het Rooftop Sports Park staat op www.amsterdam.nl/rooftopsportspark
Dit filmpje geeft een impressie van hoe het Rooftop Sports Park er uit zou kunnen gaan zien en dient ter inspiratie van het participatieproject: https://vimeo.com/526185905