AMSTERDAM - Het nieuwe park op de Gaasperdammertunnel in Zuidoost heeft de naam Brasapark gekregen. Brasa betekent omhelzing of knuffel: een toepasselijke naam voor een park dat voor verbinding moet zorgen. Het park verbindt het Nelson Mandelapark en het Gaasperpark, maar ook de wijken Gaasperdam en de Bijlmer, die door de A9 gescheiden waren. De naam is bedacht door Roy Ristie, een bevlogen inwoner van Zuidoost, die afgelopen december overleed. Streetart Frankey heeft de naam Brasapark verwerkt in een kunstwerk, dat door wethouder Jakob Wedemeijer en stadsdeelbestuurder Dirk de Jager onthuld is.

Wethouder Jakob Wedemeijer (Openbare Ruimte en Groen): "Met Brasapark krijgt Zuidoost een prachtig park met een warme naam, die voor veel mensen mooie en emotionele herinneringen oproept. Het is mooi dat deze naam echt vanuit de mensen in Zuidoost is gekomen en ik hoop dat alle Amsterdammers een kijkje komen nemen in het Brasapark."

Stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing: "Het Brasapark is een eerbetoon aan alle helden die vanuit de 170 nationaliteiten en culturen Zuidoost mooier maken!"

De inrichting van een groot deel van het park wordt samen met bewoners uit Zuidoost verder vormgegeven. Er komen een stadstuin, een natuurspeeltuin en routes en toestellen voor urban sports. Ook wordt er gewerkt aan een programma voor kunst en cultuur. Voor de inrichting is 2,4 miljoen euro beschikbaar. Het eerste veld met een stadstuin is al klaar, de andere velden worden het komend jaar aangelegd. Naast de ingerichte parkvelden komt er in het park plek voor horeca.

Stadsdeelbestuurder Dirk de Jager: "We zijn bezig met een grote stedelijke vernieuwingsoperatie. Dat betekent niet alleen dat we veel woningen bouwen, maar dat we ook zorgen voor extra groen. We zijn al een groen stadsdeel en dat gaan we verder versterken. Ik verwacht dat Brasapark de komende jaren een begrip wordt in Amsterdam. Een park dat geliefd gaat worden. De voortekenen zijn goed. Tijdens de participatie bleek al dat duizenden inwoners zich betrokken voelen bij dit bijzondere park. Deze mensen zien we straks ongetwijfeld terug in het park. Sowieso zijn alle Amsterdammers natuurlijk welkom."

Het park is drie kilometer lang en 65 meter breed, waarmee er in een keer 190.000 vierkante meter groen in de stad bijkomt. Op het dak van de Gaasperdammertunnel is een laag van twintig centimeter zand gestort, met daarin een drainagesysteem, om de aan- en afvoer van water op het dak te kunnen controleren. Vervolgens is een laag van tachtig centimeter aarde gestort, waarop 1.500 bomen (waaronder fruitbomen en Japanse Kers), gras met kruiden- en bloemenmengsels en eetbare en bloeiende planten zijn geplant. De planten zijn zo gekozen dat er bijna het hele jaar iets in bloei staat en het park het hele jaar groen is.