Wethouder Meliani (Evenementen): "Amsterdam is trots op de hoeveelheid en diversiteit van de evenementen in onze stad. Ze brengen bewoners en bezoekers samen en zorgen voor levendigheid en verbondenheid. Of het nu gaat om gezellige buurtfeesten, Koningsdag, of grote festivals, ze maken onze stad bruisend en dynamisch. Tegelijkertijd vraagt de groeiende druk op onze openbare ruimte om een zorgvuldig evenwicht en goed beleid. Ons nieuwe evenementenbeleid is gericht op het ondersteunen van nieuwe en experimentele evenementen én het behouden en het versterken van bestaande tradities. Zo zorgen we voor een duurzame, inclusieve en participatieve stad waar iedereen kan genieten en meedoen. Zo blijven festivals en culturele evenementen een rijke bron van identiteit en levendigheid voor Amsterdam en haar bewoners."
Hoofdlijnen nieuw Evenementenbeleid
- Voor een zorgvuldig evenwicht van het gebruik van de openbare ruimte en om omwonenden te beschermen tegen (overmatige) overlast, stelt de gemeente grenzen aan hoe vaak evenementen mogen plaatsvinden. Vooral waar het gaat om de grotere (muziek)evenementen, is daardoor schaarste ontstaan. Die schaarste wordt voortaan verdeeld met het nieuwe schaarse vergunningenbeleid. Evenementen die een plek willen op een schaarse locatie worden door een onafhankelijke adviescommissie getoetst op de volgende criteria: publieksbereik en toegankelijkheid, kwaliteit van het plan en binding met de stad en de buurt.
- Er komt een nieuwe subsidieregeling: het Stimuleringsfonds Evenementen. Met die regeling worden nieuwe initiatieven ondersteund, gericht op doelgroepen die te weinig worden bediend. Ook komt er een nieuwe regeling om bestaande, grotere gratis evenementen met een brede culturele programmering te ondersteunen.
- Met input uit participatietrajecten en experts zijn de locatieprofielen aangepast, zodat duidelijk is waar en onder welke voorwaarden evenementen kunnen plaatsvinden. Dit zorgt voor een eerlijkere verdeling en een diverser aanbod dat een breder publiek aanspreekt.
- Duurzaamheidsregels en het geluidbeleid maken nu integraal deel uit van het evenementenbeleid, zodat evenementen milieuvriendelijker en rustiger kunnen plaatsvinden.
- Het vergunningenproces wordt versterkt door een verbeterde en gedetailleerde risicoscan en een nieuwe indeling van bezoekerscategorieën, zodat risico’s beter in beeld worden gebracht en vergunningen op maat kunnen worden verleend.
- Tenslotte is er een nieuw communicatieplan dat zich richt op betere, actievere, constantere en duidelijkere communicatie van de gemeente, stadsdelen en organisatoren over wat er is besloten over evenementen in de stad, waarom hiertoe is besloten en hoe Amsterdammers daarop kunnen reageren.
Participatie en inspraak
Na het sluiten van die termijn, zal een nota van beantwoording worden opgesteld. De definitieve besluitvorming van het nieuwe evenementenbeleid staat gepland voor begin oktober.