AMSTERDAM - De bestrijding van de eikenprocessierups is in volle gang. We doen dat zoveel mogelijk op een natuurlijke manier. Ook halen we nesten weg. Als u een nest ontdekt, laat het ons dan weten via een melding op onze website. Of bel 14 020.

Een volgroeide eikenprocessierups heeft ongeveer 700.000 haartjes. Die haartjes veroorzaken jeuk, huiduitslag, geïrriteerde ogen en luchtwegen. Die gezondheidsklachten komen vanaf half juni voor bij mens en dier. Vandaar dat we de rups bestrijden.

Natuurlijke bestrijding

Amsterdam probeert de rups te bestrijden met natuurlijke vijanden. Bij eiken hangen nestkasten voor rupsetende vogels en zijn er zomerverblijven voor vlinderetende vleermuizen. Rond eikenbomen maaien we zo min mogelijk, zodat er allerlei insecten en vogels op afkomen die graag een rups eten.

Nesten weghalen

We zuigen nesten weg met een soort grote stofzuiger. Dat doen we vóórdat de rupsen in juli en augustus ontpoppen tot vlinders die weer nieuwe rupseneitjes leggen. Nesten op plekken waar de meeste overlast is, halen we als eerste weg. Bijvoorbeeld bij kinderbaden of op andere plekken waar veel mensen komen.

Zelf een rupsennest gezien? Laat het ons weten

Als u een nest van de eikenprocessierups heeft gezien, kunt u dit melden via de blauwe knop hieronder. Of bel 14 020. Zo snel mogelijk na uw melding inspecteren we de eikenboom en beoordelen we hoe snel we het nest van de rups moeten verwijderen.

amsterdam.nl/eikenprocessierups