AMSTERDAM - Zondag 26 januari is de jaarlijkse Nationale Holocaust Herdenking bij het Spiegelmonument ‘Nooit Meer Auschwitz’ in het Wertheimpark.

U bent vanaf 10.00 uur van harte welkom in de hal van het stadhuis. Om 11.00 uur vertrekt van daar een stille tocht naar het Wertheimpark. De herdenking begint om 11.30 uur en eindigt rond 12.15 uur. Na de herdenking kunnen particulieren en organisaties kransen en bloemen bij het monument leggen. De stille tocht en de herdenking worden live door de NOS uitgezonden.

Het programma
10.00 uur: Verzamelen voor de stille tocht in de hal van het stadhuis, hoofdingang aan de Amstelzijde.
10.55 uur: Start stille tocht naar Wertheimpark.
11.30 uur: Herdenking bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz'.
12.15uur: Einde plechtigheid.


De plechtigheid begint met een welkomstwoord door de voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, Jacques Grishaver. Aansluitend zullen minister-president Rutte en burgemeester Halsema het woord voeren. Eva Weijl spreekt als overlevende van de vernietigingskampen. Ook Lisa Blanken gaat spreken. Zij is één van de jongeren die in 2019 mee op reis is gegaan naar de vernietigingskampen in Polen. Tijdens het programma verwoorden Marcel Salomon (klarinet) en de Sinti en Roma hun gevoelens in muziek. Rabbijn Menno ten Brink zal de Jizkor- en Kaddishgebeden uitspreken en de aanwezigen verzoeken een minuut stilte in acht te nemen.

De officiële kranslegging wordt geopend door overlevenden van de Holocaust, samen met het bestuur van het Nederlands Auschwitz Comité. Vertegenwoordigers van zusterorganisaties van het NAC, schoolkinderen, hoogwaardigheidsbekleders en vertegenwoordigers van zo’n 35 landen zullen hierna hun kransen op het monument leggen.

De plechtigheid wordt afgesloten met een défilé van alle aanwezigen langs het Spiegelmonument ‘Nooit meer Auschwitz’.

De bouw van het Namenmonument aan de Weesperstraat is begonnen. Het gedenkteken, een initiatief van het Nederlands Auschwitz Comité, is ontworpen door de beroemde Amerikaanse architect Daniel Libeskind. Het draagt straks de namen van alle 102.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma die in de Duitse vernietigingskampen zijn vermoord. De komende maanden wordt het terrein bouwrijp gemaakt. In april 2020 start de daadwerkelijke opbouw van het monument. Medio 2021 is het klaar.