AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat vanaf maandag 24 juli bij het opleggen van een naheffingsaanslag - dus bij het niet betalen van parkeerbelasting - ook de geconstateerde parkeertijd in rekening brengen. De scanauto’s controleren steeds meer in dezelfde straten en komen daarbij vaker dezelfde auto’s tegen. Met de maatregel wil de gemeente niet betalende parkeerders verleiden om gewoon, net als ieder ander, te betalen voor het parkeren op straat.

Wie in Amsterdam parkeert, betaalt parkeerbelasting. Als blijkt dat een parkeerder niet of onvoldoende parkeerbelasting heeft betaald, dan legt de gemeente een naheffingsaanslag op. Een naheffingsaanslag bestaat uit twee componenten: de verschuldigde parkeerbelasting en de kosten die gemoeid zijn met het opleggen van de naheffingsaanslag zelf. Beide bedragen staan afzonderlijk op het aanslagbiljet vermeld. Momenteel brengt Amsterdam op de naheffingsaanslag slechts eenmaal het uurtarief in rekening. Daar komt nu verandering in.

Betalingsbereidheid vergroten

In samenwerking met Belastingen heeft de gemeente Amsterdam een techniek ontwikkeld om de geconstateerde parkeerduur in rekening te kunnen brengen. Voor de niet betalende parkeerder kan de hoogte van de naheffingsaanslag vanaf volgende week daarom aardig oplopen. Naar verwachting vergroot deze maatregel de betalingsbereidheid voor het parkeren op straat. Parkeerruimte is schaars en het is wel zo eerlijk als iedereen betaalt voor het gebruik van de openbare ruimte.