AMSTERDAM - Bij sloopwerkzaamheden op het Osdorpplein is een grote muurschildering uit de jaren ‘80 ontdekt. Het kunstwerk beslaat de voormalige buitenmuur van het pand naast het gesloopte gebouw en is aangebracht door het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra.

Brigada Ramona Parra is in de jaren ’60 opgericht door een groep Chileense communisten. De kunstenaars trokken aanvankelijk de straten van Santiago in om muurschilderingen aan te brengen. Enerzijds om de stad op te fleuren, anderzijds om de sociale problemen in Chili aan te kaarten. Later bond het collectief de strijd aan tegen het regime van Pinochet.

Verbannen naar Nederland
Het gesloopte pand is begin jaren ‘80 gebouwd. De schildering is dus jarenlang verborgen geweest voor toeschouwers, maar daardoor ook goed geconserveerd gebleven. Het toeval wil dat een van de kunstenaars uit het collectief op dit moment voor een paar maanden in Nederland is. Jorge Kata Nuñez werkt in Rotterdam aan de restauratie van twee andere muurschilderingen van Brigada Ramona Parra. Nuñez werd in 1977 verbannen en kwam in Nederland terecht. In de jaren dat hij hier woonde, schilderde hij talloze kunstwerken in ons land.

Muurschildering behouden
De betrokken vastgoedeigenaar Kroonenberg Groep en projectontwikkelaar MRPD zijn met de kunstenaar in gesprek over de toekomst van de schildering. Op de plek van het gesloopte gebouw komt nieuwbouw. Tijdens de bouw wordt de muurschildering ter bescherming ingepakt. Of en hoe het werk straks nog te zien is, is nog niet duidelijk. De betrokkenen kijken momenteel samen of de schildering behouden kan blijven.