AMSTERDAM - In het weekend van 20 en 21 maart vinden in Amsterdam meerdere demonstraties plaats op de daarvoor aangewezen, verschillende locaties met maximaal 500 deelnemers. Het is aannemelijk dat er ook dit weekend op het Museumplein onaangekondigde demonstraties worden georganiseerd. Deze zijn niet toegestaan, de politie treedt op als het nodig is. Tijdens recente onaangekondigde demonstraties zijn personen op en rond het Museumplein aangehouden die wapens bij zich hadden. De driehoek heeft reden om aan te nemen dat ook dit weekend mensen met wapens naar het plein willen komen. Het Museumplein en de nabije omgeving worden daarom op zaterdag en zondag aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit besluit geeft de politie de mogelijkheid om personen in het gebied preventief te fouilleren.


Demonstreren is een grondrecht en dat proberen we elke keer weer zo goed mogelijk te faciliteren in Amsterdam. In het belang van de volksgezondheid en de openbare orde staat voorop dat demonstreren op een veilige en verstandige manier georganiseerd moet worden. Dat betekent dat het deelnemersaantal maximaal 500 is, men 1,5 meter afstand houdt en mensen met klachten thuis blijven.

Demonstraties
Op zaterdag 20 maart vindt de Koerdische demonstratie in het kader van het Koerdische Newroz plaats in het Oosterpark. De gemeente plaatst stippen in het park.

Zondag 21 maart is het Arenapark aangewezen voor de aangemelde demonstratie tegen burgemeester Halsema. Ook hier zijn maximaal 500 deelnemers toegestaan. Omdat burgemeester Halsema onderwerp is van deze demonstratie, neemt loco-burgemeester Kukenheim deze zondag haar taken waar, ook als voorzitter van de driehoek.

Het Westerpark is aangewezen voor de 'anti racisme' demonstratie van Comité 21 maart. Ook hier mogen maximaal 500 deelnemers ter plekke deelnemen. De gemeente plaatst 500 stippen om de demonstratie zondagmiddag hier veilig te laten verlopen.

De driehoek roept op om niet vanuit andere regio's naar Amsterdam te komen om te demonstreren. Dit om het aantal reisbewegingen en mogelijke besmettingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Er zijn op dit moment diverse, zeer besmettelijke coronavarianten. De regio boven Amsterdam zit tegen code zwart aan. Teveel bovenregionale reisbewegingen zorgen voor meer verspreiding van het virus.