AMSTERDAM - De burgemeester van Amsterdam heeft in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie het Museumplein en de nabije omgeving per 11.00 uur vandaag opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dit besluit is genomen op basis van gewelddadigheden de afgelopen weken, er toen mensen zijn aangehouden die wapens bij zich hadden en vanwege de reële mogelijkheid dat vandaag opnieuw personen met slagwapens naar het plein willen komen.


De politie kan personen in het veiligheidsrisicogebied preventief fouilleren. Dit middel wordt vaker ingezet bij andere risicovolle situaties, zoals bij voetbalwedstrijden.

Op zondag 17 januari ontstonden ongeregeldheden nadat de Amsterdamse driehoek besloot een door de rechter verboden en spontaan ontstane demonstratie van zo'n 2000 mensen te ontbinden. Daarna kwamen er op zondag telkens weer groepen mensen naar het plein die wisten dat ze daar niet mochten demonstreren. De politie heeft tot nu toe elke keer moeten optreden en werd de eerste twee zondagen geconfronteerd met gewelddadige en gewapende personen.

Grote groepen vormen een risico voor de verspreiding van het coronavirus, zeker als ze geen 1,5 meter afstand houden. Hiermee vormen ze een gevaar voor de nationale volksgezondheid, zeker met de nieuwere besmettelijkere varianten.

De politie heeft de afgelopen weken honderden aanhoudingen verricht op en rond het Museumplein. Het is geen van deze personen toegestaan om zich vandaag op het Museumplein te begeven. Doen ze dat wel, dan kan de politie op gezag van de burgemeester aan elk van deze personen per direct een gebiedsverbod opleggen. Personen die worden verdacht van betrokkenheid bij de eerdere rellen op het Museumplein kunnen worden aangehouden.