AMSTERDAM - Ter nagedachtenis aan Peter R. de Vries wordt een herdenkingsmonument op het Leidseplein opgericht. Het monument eert zijn waarden en die waar de stad Amsterdam voor staat. 5 kunstenaars gaan een visie met een boodschap ontwerpen. Daar hebben zij uw hulp bij nodig. U kunt meedenken door úw woord(en) voor Peter R. de Vries aan ons te sturen.

Op 6 juli 2021 werd Peter R. de Vries neergeschoten. 9 dagen later overleed hij aan zijn verwondingen. Zijn dood was een schok voor de Nederlandse samenleving. Het werd gevoeld als een aanslag op de journalistiek en op onze rechtsstaat.

Eren
Amsterdam heeft veel verzoeken gekregen om Peter R. de Vries en zijn strijd voor een rechtvaardig Nederland op een blijvende manier te eren. De familie en de gemeente Amsterdam richten dan ook samen een monument op. Het monument zal zowel eer doen aan zijn waarden als de waarden waar de stad Amsterdam voor staat. Het zal niet Peter R. de Vries als persoon voorstellen, maar abstracter van vorm zijn. En het krijgt een boodschap waar Nederland zich in herkent.

Een rechtvaardig Nederland
Peter R. de Vries zette zich in voor een rechtvaardig Nederland en kwam op voor minderheden. Hij werd geprezen om zijn doorzettingsvermogen, moed en betrokkenheid. 5 kunstenaars maken een ontwerp voor een monument. Een speciaal ingestelde kunstcommissie kiest begin 2023 het definitieve ontwerp.

Denkt u mee?
We vragen u mee te denken over de boodschap van het monument. Kies een woord dat u vindt passen bij de waarden waar Peter R. de Vries voor stond. Als u wilt, kunt u dat woord toelichten. Het kunnen de woorden daadkrachtig, moedig of rechtvaardig zijn, of een eigen woord of woorden.

Woordenwolk
De ingestuurde woorden komen terug in een woordenwolk. Zij vormen samen inspiratie voor de kunstenaars die het herdenkingsmonument gaan ontwerpen.

Meer weten
U kunt tot en met zondag 17 juli reageren. Ga naar amsterdam.nl/peterrdevries.