AMSTERDAM - Voor veel Amsterdammers zijn het leeuwen en nijlpaarden. Maar de 4,5 ton wegende beelden van de beroemde Leidsebrug zijn eigenlijk zeemonsters! Het eerste beeld is op 17 mei weer op zijn plek gehesen, na een grondige opknapbeurt in de steenhouwerij Maarssen. Een mijlpaal in de volledige renovatie van de brug uit 1925.

Vanaf september kunnen fietsers en voetgangers weer over de monumentale brug. Eind dit jaar is de brug helemaal klaar.

Nieuwe fundering

De brug heeft een nieuwe fundering gekregen, en een nieuwe opbouw wordt nu gemaakt. De monumentale omlijsting in de stijl van de Amsterdamse School blijft natuurlijk helemaal intact.

141 kuub

Per schip is al het natuursteen van de brug vanaf voorjaar 2016 naar de steenhouwerij vervoerd. John van den Heuvel van de steenhouwerij vertelt: “Eerst hebben we op de brug alle natuurstenen blokken en beelden heel voorzichtig losgezaagd. Daarna de blokken genummerd en afgevoerd. Het snoeiharde graniet is loodzwaar. In totaal hebben we 141 kuub heen en terug vervoerd.”

Roestvrij staal

Eerst zijn de blokken schoongemaakt, met kalk en veel water onder lage druk. Daarna zijn de  ijzeren ankers eruit gehaald. Deze zijn vaak verroest, waardoor er barsten in de stenen zijn gekomen. Ook zijn stukken steen afgebroken. Dat is hersteld, met een nieuw stukje steen van dezelfde kleur. De nieuwe brug krijgt roestvrij staal, dat niet slijt en roest.

Trots

“Trots zijn we als straks de brug helemaal is hersteld en weer door duizenden mensen wordt gebruikt. Je maakt echt iets voor de toekomst, over honderd jaar staat het er nog”, aldus Van den Heuvel.