AMSTERDAM - Als Ajax woensdag landskampioen wordt dan worden spelers en staf na de thuiswedstrijd tegen Heerenveen gehuldigd in de Johan Cruijff ArenA. Een huldiging kan niet in de openbare ruimte zoals op het Museumplein plaatsvinden vanwege het grote landelijk tekort aan beveiligers. Het is een goede traditie dat de gemeente Amsterdam een evenement organiseert om het behalen van het landskampioenschap samen met de fans te vieren. Mocht Ajax woensdag kampioen worden, dan wordt dat gevierd met de ruim 50.000 bezoekers die zich al in de ArenA bevinden.

Amsterdam is trots op Ajax dat na een spannend seizoen dichtbij het behalen van de 36ste landstitel is. Zowel de Amsterdamse driehoek (gemeente, Openbaar Ministerie, politie) als Ajax hadden de huldiging liever opnieuw georganiseerd op het Museumplein, zeker na het geslaagde evenement in 2019 en het verdwijnen van de coronamaatregelen. Een huldiging in de openbare ruimte blijkt echter niet mogelijk vanwege het grote tekort aan beveiligingspersoneel. Voor alle grote evenementen geldt de eis: één professionele beveiliger op elke 250 bezoekers. De ervaring leert dat een huldiging van Ajax in de openbare ruimte 80.000 tot 100.000 bezoekers trekt, wat neer komt op minimaal 320 beveiligers. Beveiligers hebben verschillende taken, waaronder fouilleren, het begeleiden van de in- en uitstroom van het publiek en het hulp bieden aan bezoekers die onwel worden. Dit zijn taken waar evenement-beveiligers in zijn getraind en die niet worden uitgevoerd door de politie.

De gemeente heeft begin maart de eerste uitvraag gedaan naar de benodigde beveiligers, waarna het probleem van de tekorten snel duidelijk werd. Sinds dat moment heeft de gemeente 12 verschillende bedrijven benaderd, maar het gewenste aantal beveiligers bleef uit. De opties om te werken met servicemedewerkers, horeca- of winkelbeveiligers, beveiligers in opleiding, of voetbalstewards zijn ook onderzocht, maar bleken niet haalbaar. Vanuit de driehoek is contact geweest met de voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche om het tekort te bespreken. Uiteindelijk hebben de driehoek en Ajax moeten concluderen dat het Museumplein geen optie was voor een huldiging. Bezoekers, onder wie gezinnen met kinderen moeten erop kunnen rekenen dat een huldiging aan alle eisen voldoet en veilig en verantwoord wordt georganiseerd.

De stad Amsterdam kiest nu voor een eerbetoon aan het team in de Johan Cruijff ArenA, waar dit veilig en feestelijk kan. Helaas krijgen alleen de supporters die een kaartje hebben voor de wedstrijd tegen Heerenveen de gelegenheid om hierbij aanwezig te zijn. Als Ajax de landstitel behaalt dan start het programma na de uitreiking van de schaal door de KNVB.