AMSTERDAM - Goed nieuws voor de luchtkwaliteit in onze hoofdstad. Nog deze zomer komt er een nieuwe regeling waarbij Amsterdamse taxichauffeurs subsidie kunnen aanvragen voor een elektrische taxi. Het Rijk stelt 500.000 euro beschikbaar om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Wethouder Dijksma, van Verkeer en Vervoer, Water en Luchtkwaliteit, verdubbelt dit bedrag en zet het geld in voor de verschoning van taxi’s. De subsidie voor elektrisch vervoer is één van de stimuleringsmaatregelen om de taxibranche te helpen met de overstap naar elektrisch rijden.

Uitstootvrij in 2025
De gemeente Amsterdam werkt met taxi-organisaties samen aan een uitstootvrije taxibranche in 2025. De afspraken staan in het convenant ‘Schone taxi’s voor Amsterdam’. Dagelijks rijden duizenden taxi's veel kilometers door de stad en stoten daarbij vervuilende stoffen uit. Dat is zo slecht voor de luchtkwaliteit, dat het de gezondheid van Amsterdammers schaadt.

Gezonde lucht in Amsterdam
De gemeente Amsterdam neemt tal van extra maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Naast het beschikbaar stellen van subsidies voor elektrische voertuigen faciliteert het de aanleg van openbare (snel-)laadpunten. Amsterdam is daarnaast de enige stad in 2018 met een milieuzone voor vracht- en bestelauto’s, brom- en snorfietsen, taxi’s en autobussen en touringcars.