AMSTERDAM - RAI Amsterdam, Johan Cruijff ArenA en de gemeente Amsterdam gaan gezamenlijk de meerwaarde en haalbaarheid verkennen van een corridor van drone-hubs. Plekken in de stad waar elektrisch aangedreven unmanned air vehicles (UAV's) kunnen opstijgen en landen. Aanleiding is een Europees project rondom Urban Air Mobility (UAM) en het feit dat de Europese Commissie en EASA de nieuwe regels voor drones bekendgemaakt hebben.


Dat maakten Henk Markerink, CEO Johan Cruijff ArenA en Paul Riemens, CEO RAI Amsterdam bekend tijdens WeMakeTheCity in de Johan Cruijff ArenA. Deze stedelijke vraagstukken over mobiliteit, digitale infrastructuur en veiligheid zijn de thema's tijdens Amsterdam Drone Week, 4 tot 6 december 2019 in RAI Amsterdam.

Verkenning start na de zomer
Na de zomer beginnen de gemeente Amsterdam, RAI Amsterdam en Johan Cruijff ArenA met het verkennen van kansen en mogelijkheden die drone-technologie kan bieden voor de stad, haar inwoners en het bedrijfsleven. Waternet en GVB zullen dan ook aanhaken. Johan Cruijff ArenA en RAI Amsterdam willen bijvoorbeeld de haalbaarheid en meerwaarde van zogenoemde eVTOL-hubs onderzoeken. eVTOL staat voor electric vertical take-off and landing, plekken waar drones ongehinderd kunnen opstijgen en landen. Paul Riemens vertelt over de samenwerking: "We willen onderzoeken of het bijvoorbeeld mogelijk wordt om met drones bloed- of orgaantransporten door de stad te organiseren. Bedrijven als Uber, Airbus en Amazon zeggen er klaar voor te zijn. Het lijkt me echter goed dat ook maatschappelijke partijen onderzoeken wat wenselijk en haalbaar is. Daarvoor is dit project een eerste aanzet en nodigen we andere partijen van harte uit om aan te haken."

Henk Markerink, CEO van de Johan Cruijff ArenA, ziet de verkenning als een logische stap in de lange samenwerking tussen RAI en het stadion. "Beiden zijn we smart venues en geloven we in de kansen en mogelijkheden die urban air mobility kan bieden. Drones zouden bijvoorbeeld tijdens evenementen een verlengstuk kunnen zijn van ondersteunende hulpdiensten en bijdragen aan crowdcontrol en de veiligheidsinspectie. Logisch dus dat we die mogelijkheden, samen met onder andere gemeente Amsterdam, onderzoeken."

Ook de gemeente Amsterdam is nauw betrokken bij de verkenning. Ger Baron, CTO van de gemeente Amsterdam, weet dat urban air mobility sowieso een topic wordt: "Het kan, dus gaat het ook gebeuren. En dan moet je je afvragen 'hoe ga je daar als stad mee om?'. Wat de gemeente Amsterdam betreft gaat urban air mobility vooralsnog niet over personenvervoer maar over alles wat met assets te maken heeft. Dan is vervoer door de lucht erg voor de hand liggend."Volgens Baron is het daarom goed dat er nu alvast 'geoefend' wordt: "Dan gaat het om zaken als: Hoe werkt de charging? Hoe zet je ze zo effectief mogelijk in? Moeten brandweer en politie allebei een drone hebben of kunnen ze multifunctioneel worden ingezet? Amsterdam zal waarschijnlijk een van de eerste steden zijn waar dit gaat spelen dus zit ik graag vooraan."

Europees initiatief
Nynke Lipsius, Event Director Amsterdam Drone Week, legt uit waarom RAI Amsterdam het initiatief heeft genomen tot de verkenning. "Het Urban Air Mobility Demonstrator project (EIP-SCC-UAM) is een Europees initiatief met als doel het verkennen van innovaties met de toepassing van drone-technologie binnen stedelijke gebieden. Doelstelling is dat drones uiteindelijk bijdragen aan een duurzame, veiligere en beter bereikbare stad."

Over Amsterdam
Drone Week Amsterdam Drone Week (ADW) is het Tech platform dat de wereld van Unmanned Aerial Systems (UAS) met elkaar verbindt. Het is de belangrijkste plek waar industrie, technologiebedrijven, startups, overheid, toeleveranciers en kennisinstituten elkaar ontmoeten. ADW is een initiatief van RAI-topman Paul Riemens, voormalig hoofd van Luchtverkeersleiding Nederland en het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart, EASA. Amsterdam Drone Week 2019 is te bezoeken van 4 - 6 december in RAI Amsterdam. Kijk voor meer informatie op www.amsterdamdroneweek.com