AMSTERDAM - Op woensdag 22 maart overmeestert een groep meesters, mannen dus, de Peetersschool in Oud Zuid. Die ochtend staat er voor iedere groep een meester in plaats van een juf. De juffen maken die dag geheel vrijwillig plaats voor hun mannelijke collega’s. De actie wordt uitgevoerd door Mokum Meestert, een groep basisschoolmeesters uit Amsterdam.

Meer mannen voor de klas

Het lerarentekort in het basisonderwijs is zorgwekkend en zal de komende jaren alleen maar toenemen. Daarbij zijn mannen voor de klas sterk in de minderheid. In Amsterdam is bijvoorbeeld slechts 14% van de basisschoolleraren een man. Dat zijn 4000 vrouwen tegenover 663 mannen.

Mokum Meestert! wacht niet langer af en komt in actie: OVER-Meesteren! De actie maakt deel uit van het landelijk initiatief Meestert!

Een van de initiatiefnemers en leraar op de Peetersschool, Emile van der Lei: “Mannen gaan soms anders om met kinderen. Zij zijn vaak directer dan vrouwen, hebben een ander gevoel voor humor. Ieder kind heeft een rolmodel nodig. En meesters doen dit zo op hun eigen manier. Dat doet niets af aan de kwaliteit en inzet van alle juffen, maar het is belangrijk dat er meer balans komt en er dus meer mannen kiezen voor een 'meesterbaan'.”

Ludieke actie van trotse meesters

De actie wil scholen, leerlingen, teams en ouders op een ongewone en leuke manier laten kennismaken met Mokumse Meesters. De actie laat zien dat ook meesters een belangrijke rol in het onderwijs vervullen. En daar zijn zij trots op!

En de leerlingen

Zij maken een bijzondere schooldag mee – die anders zal zijn dan alle andere. Achteraf zullen zij met elkaar hun ervaringen delen. Hoe was het om een meester te hebben?

Actieplan Lerarentekort Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft samen met de schoolbesturen en de lerarenopleidingen een actieplan gemaakt om het lerarentekort in de stad terug te dringen. Mokum Meestert is een gezamenlijk initiatief van de federatie éénpitter scholen Amsterdam Zuid en Centrum, schoolbestuur Westelijke Tuinsteden en Amos Onderwijs. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam in het kader van de aanpak Lerarentekort.