AMSTERDAM - Amsterdam wil de komende jaren nieuwe toonaangevende topsportevenementen binnenhalen. We zijn op dit moment bezig met de finales van het European Professional Club Rugby (2021), de WK Para-tafeltennis (2022), de Gymnaestrada + de EK Turnen (2023) en de EK Roeien (2023).

Voor het Rugby en de Gymnaestrada is al een bid uitgebracht. We verwachten de uitslag binnenkort te horen.

7 miljoen voor topsportevenementen
Amsterdam wil tenminste één internationaal toonaangevend topsportevenement per jaar organiseren. Het college trekt de komende jaren 7 miljoen euro uit voor topsportevenementen in de stad.

Amsterdam 750 jaar
In 2025 willen we een passend topsportevenement aantrekken ter ere van de 750ste verjaardag van Amsterdam. Ook kijken we of het haalbaar is om de European Championships in 2026 (met meerdere speelsteden) naar Amsterdam te halen. Van het WK 3x3 Basketball (2019), de EK Volleybal voor mannen (in 2019) en de EK Hockey en para-Hockey (2021) staat al vast dat ze in Amsterdam worden gehouden. In 2020 is Amsterdam één van de gastheren van de EK Voetbal.

Passend bij Amsterdam
We proberen evenementen aan te trekken die passen bij de sportcultuur van Amsterdam. Op het gebied van urban sporten is Amsterdam onder andere met 3x3 Basketball en de Urban Sports Week Amsterdam internationaal één van de koplopers. Daarnaast geven we voorrang aan evenementen waaraan ook topsporters met een handicap mee kunnen doen of die stimulerend zijn voor meiden. En we willen een internationaal aansprekend podium bieden voor onze topsporters die fulltime trainen bij het Centrum van Topsport en Onderwijs (CTO) van Topsport Amsterdam.