AMSTERDAM - Skaten, BMX-en of freerunnen: Urban Sports zijn energiek en niet meer weg te denken uit Amsterdam. De sport is voor iedereen toegankelijk en vooral onder jongeren erg populair. Met de Agenda Urban Sports 2021-2025 zal Amsterdam een echte 'urban sportstad' worden, met aantrekkelijke openbare ruimte, bijzondere plekken om te sporten en te bewegen en toonaangevende evenementen vol sport en cultuur. Wethouder Simone Kukenheim presenteerde de Agenda Urban Sports tijdens de feestelijke opening van het nieuwe indoor skatepark House of Urban Sports.


Wethouder Simone Kukenheim (Sport): "Amsterdam en Urban Sports passen bij elkaar. Voor iedereen toegankelijk, de stad als speelveld en sporten wanneer en met wie je wilt. Urban sports gaat ook over de ontwikkeling van jonge mensen: over het ontdekken van grenzen, onderdeel worden van een community, een nieuwe lifestyle, anders kijken naar de ruimte in de stad en het leven om je heen en je creativiteit ontdekken. Het gaat dus niet alleen om het sporten of het bewegen, maar juist ook om de hele cultuur eromheen. Juist die cultuur is voor velen de motivatie om te blijven sporten. We willen Urban Sports een serieus podium bieden in Amsterdam. Met de Agenda Urban Sports zorgen we ervoor dat Amsterdammers die geïnteresseerd zijn alle passende mogelijkheden en faciliteiten krijgen."

Agenda Urban Sports
De Agenda Urban Sports 2021-2025 is samen met urban sporters en hun organisaties ontwikkeld. In de komende maanden wordt de agenda verder uitgewerkt tot een uitvoeringsplan. Ook dit gebeurt in nauw overleg met de sporters, de stadsdelen en de buurtteams. De Agenda kent vijf doelen die de komende jaren gerealiseerd moeten worden:

  • De openbare ruimte van de stad wordt beter ingericht;
  • Er komen meer en betere sport- en speelplekken en accommodaties;
  • Jonge Amsterdammers die achterblijven doen via urban sports weer mee;
  • Amsterdamse urban topsporters presteren op een hoger niveau;
  • Amsterdam ontwikkelt zich tot een internationale urban sportstad.

Projecten 2021
Het uitvoeringsplan bepaalt de richting voor de komende jaren. In 2021 is begonnen met de start van de volgende projecten:

  • De realisatie van House of Urban Sports, een accommodatie voor 'alles op wieltjes' en urban dance.
  • De aanleg van een skatepark op het sportcomplex Kraaiennest door vrijwilligers uit de Buurt, in samenwerking met het Fonds voor Zuidoost, Postcode Loterij Buurtfonds, Hart voor de K-Buurt en stadsdeel Zuidoost.
  • De organisatie van de Hooked Gathering: jaarlijks tricking (mixsport van meerdere Martial Arts) evenement in december in Sportcentrum Ookmeer. Dit wordt het grootste evenement voor tricking ter wereld.
  • De organisatie van de Urban Sports Week Amsterdam 2021. Dit vindt in de herfstvakantie plaats met de sporten: skateboarden, inline skaten, BMX-en, breaken, freerunnen, 3x3 basketbal en straatvoetbal.
  • De realisatie van het Urban topsporttalentenprogramma.

House of Urban Sports
House of Urban Sports is een veelzijdig skatepark voor skateboarders, inline skaters, BMX-ers en stuntsteppers. Ook de Amsterdam Breaking Community heeft onderdak gevonden in House of Urban Sports. Net zoals elke skater een park nodig heeft om zelf te kunnen skaten, wordt de groei van elke breakdancer bepaald door het aantal uren dat in de trainingszaal wordt doorgebracht. De Amsterdam Breaking Community wordt ondersteund door ISH Dance Collective.